HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Deventer verhuist naar Stromarkt
03-06-2011
Bibliotheek Deventer kan verplaatst worden naar het voormalige SNS-gebouw aan de Stromarkt, zo bericht de Stentor. Wethouder van cultuur Marc-Jan Ahne maakte op 1 juni bekend dat uit een haalbaarheidsstudie blijkt dat het voormalig SNS-gebouw zich goed leent voor deze nieuwe bestemming.
Het voormalige SNS-gebouw zal wel eerst een grondige verbouwing moeten ondergaan voor het geschikt is voor de bibliotheek.  De realisatie daarvan ligt bij ontwikkelaar NV Bergkwartier en de openbare bibliotheek.

De verhuizing van de bibliotheek past binnen de plannen van de gemeente tot realisering van de zogeheten Cultuurdriehoek.  Bouwstenen van de Cultuurdriehoek zijn onder andere vestiging van de bibliotheek aan de Stromarkt en een gezamenlijk onderkomen voor Film & Theater aan de Nieuwe Markt, maar naar dit laatste is nog nader onderzoek nodig.  
Het is de bedoeling dat de lokale omroep DRTV in de toekomst ook in het SNS-pand wordt ondergebracht. De voordelen van de nu al intensieve samenwerking tussen de bibliotheek en de lokale omroep kunnen door huisvesting op één locatie nog beter worden benut. Bijvoorbeeld door live-opnames te maken van grote evenementen in de bibliotheek. Creativiteit en informatievoorziening versterken elkaar, zo valt te lezen op Deventer Centraal.

De Bibliotheek Deventer organiseert met het oog op de verhuizingsplannen op 9 juni een debat: 'Het grote bibliotheekgesprek'. Hiertoe worden Deventenaren uitgenodigd mee te denken over vragen als: welk bibliotheekconcept wordt er in het nieuwe onderkomen gehuisvest en hoe wordt het gekozen concept in architectuur vertaald?
Er zal dan worden gesproken over drie belangrijke denkrichtingen:
- de Centrale bibliotheek (één gebouw met uitsluitend bibliotheekfunctie)
- de Inclusieve bibliotheek (een gebouw als mozaïek van permanente en tijdelijke verbindingen van mensen, bronnen, media)
- de Virtuele bibliotheek (een beperkte gebouwfunctie, werkplaats en podium met vooral digitaal beschikbare informatie).

De gemeenteraad praat op 15 juni over de cultuurplannen, waarna er op 6 juli een besluit valt. Gaat de raad akkoord dan wordt ingestemd met de nieuwe plek voor de bibliotheek en kunnen de voorbereidingen voor die bibliotheekhuisvesting worden gestart. De NV Bergkwartier, eigenaar van het oude bankgebouw, heeft bij die ontwikkeling een prominente rol, zo meldt de Stentor. De verhuizing van de bibliotheek naar het nieuwe onderkomen wordt dan voorzien voor 2015.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie