HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Oost Achterhoek verruimt openingstijden
08-06-2011
Met ingang van vandaag verruimt de Bibliotheek Oost Achterhoek de openingstijden van een aantal Berkellandse vestigingen, van gemiddeld 22,5 naar 25,5 uur per week.
De op de website van de bibliotheek toegelichte verruiming van de openingstijden, die haaks lijkt te staan op de bezuinigingen waarmee de bibliotheek geconfronteerd wordt (zie hier en hier), zijn onderdeel van het door de gemeenten Winterswijk, Oost Gelre en Berkelland samen met de bibliotheek opgestelde ACTA-Rapport. Het rapport vermeldt tevens dat de collectie en het aantal vierkante meters verkleind dienen te worden. De bezuinigingen leiden ertoe dat het aantal openingsuren met gekwalificeerd personeel sterk zal moeten verminderen.

Voorheen stonden er vaak twee medewerkers in de bibliotheek, in de nieuwe situatie bij drukte nog even twee, maar in principe is het er één. Door nu al de openingstijden te verruimen (met één aanwezige medewerker en binnen de formatie-uren) verwacht de bibliotheek dat de stroom bezoekers beter gespreid zal worden en dat er minder sprake zal zijn van piekbelasting. Op die manier kan de kwaliteit van de dienstverlening behouden blijven.

Een volgende fase is dat de bibliotheek een aantal uren geopend is zonder dat er personeel aanwezig is. Dit is mogelijk door de nu al aanwezige zelfbedieningsapparatuur en de introductie van beveiligingspoorten

De Bibliotheek Oost Achterhoek is voorts op zoek naar partners die zich als voordeurdelers in de vestigingen willen vestigen. Ook wordt overwogen te verhuizen naar een multifunctionele accommodatie als een Kulturhus. Tijdens de onbemande openingsuren zou de voordeurdeler dan het toezicht op zich kunnen nemen.

Daarnaast zal er (te beginnen in de vestiging Borculo, waar later dit jaar de bovenverdieping afgesloten wordt) een start gemaakt worden met het verkleinen van de collectie. De resterende collectie zal nog meer gericht zijn op het leengedrag van de gebruikers. Met name de informatieve collectie zal sterk verkleind worden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie