HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Protestacties Bibliotheek Helmond-Peel tegen mogelijke sluiting bibliotheek Deurne
18-06-2011
In Deurne wordt vandaag actie gevoerd tegen de mogelijke sluiting van de bibliotheek. De sluiting zou het gevolg kunnen zijn van een mogelijke korting op de bibliotheek van ruim 60%, een teruggang van de subsidie van 650.000 naar 250.000 euro.
Aanvankelijk was er sprake van een korting van 20% op de bibliotheek , maar enkele weken geleden heeft het gemeentebestuur het voornemen geuit om de bezuinigingsopdracht aan de bibliotheek te verhogen naar ruim 60% of de subsidie aan de bibliotheek in Deurne geheel stop te zetten.

De gemeente stelt in de nota Deurne koerst op eigen kracht dat 'de hoogte van het subsidiebedrag niet in verhouding staat tot het aantal leden (zo’n 7000)'. Bovendien is de huidige locatie volgens de gemeente relatief duur.
Directeur Ruud Hakvoort van Bibliotheek Helmond-Peel, waartoe Deurne behoort, stelt echter dat de bibliotheek in Deurne niet alleen 7650 leden heeft (25% van de bevolking), maar jaarlijks ook 132.000 bezoekers ontvangt en een belangrijke rol speelt voor het onderwijs door samen te werken met alle 15 Deurnese basisscholen en door het organiseren van talloze leesbevorderingsactiviteiten e.d.

De gemeente stelt voor om de bibliotheek op een andere manier te gaan vormgeven: samen met het onderwijs in scholen. Dat is niet alleen efficiënter, maar maakt het ook mogelijk op een geheel andere manier tot kennisontsluiting te komen, aldus de gemeente. Om een bibliotheekfunctie in de kerkdorpen te kunnen behouden, zal die ook daar in scholen gebracht moeten worden en met vrijwilligers gedraaid moeten worden. (In de gemeente Deurne bevinden zich behalve in Deurne zelf ook nog bibliotheekvestigingen in de kernen Liessel, Helenaveen en Neerkant.) Als een alternatief stelt de gemeente voor om geheel te stoppen met de bibliotheek. Van het budget van 250.000 euro kan ieder kind op de leeftijd van 13 jaar in samenspraak met het onderwijs worden voorzien van een laptop of iPad.

De bibliotheek heeft zich aangesloten bij een groep van verontruste Deurnese organisaties die ook bedreigd worden door bezuinigingen en die onder het motto Deurne draait door? protesteren tegen de bezuinigingen, onder andere via een petitie.

Op 20 juni worden de bezuinigingsvoorstellen besproken door de raadscommissie Samenleving, waarna op 29 juni de gemeenteraad zal besluiten over de voorstellen.

De Bibliotheek Helmond-Peel heeft niet alleen in Deurne te maken met bezuinigingen, maar ook in Helmond, Asten en Someren. In de laatste twee gemeenten is sprake van een bezuiniging van 10%, een opgave die volgens de bibliotheek nog wel te dragen is. In Helmond zou het gaan om een bezuiniging van 20%, wat volgens de bibliotheek zou leiden tot sluiting van drie filialen in 2012. De financiële gevolgen van deze bezuinigingsmaatregelen zijn echter zo groot dat het zou kunnen leiden tot grote problemen, waarbij zelfs al gesuggereerd is dat ze zouden kunnen leiden tot een faillissement van de bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie