HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Extra geld voor cultuur en SCHUNCK* Heerlen
19-06-2011
Opmerkelijk nieuws in een tijd dat berichten over bezuinigingen op bibliotheken en de culturele sector in het algemeen aan de orde van de dag zijn: de gemeente Heerlen heeft besloten extra te investeren in cultuurbeleid. Heerlen kondigde onlangs aan bij het vaststellen van het Meerjarig Bestuurlijk Programma (MBP) 2011-1014 besloten te hebben extra middelen beschikbaar te stellen voor cultuur.
De extra investeringen vinden plaats in het kader van het zogenoemde Actieplan Culturele Lente. Het gaat om een bedrag van 1 miljoen euro in 2011 en 2012 en vanaf 2013 structureel jaarlijks 740.000 euro.
In 2011 en 2012 zal SCHUNCK* met 260.000 euro de grootste ontvanger van extra middelen zijn. Verder gaat er extra geld naar onder andere poppodium de Nieuwe Nor, Cultuurhuis Patronaat, het Mijnmuseum, filmhuis De Spiegel, culturele evenementen en cultuurparticipatie in de wijken. Overigens wordt uit de gemeentelijke stukken niet duidelijk welk deel van de genoemde 260.000 euro voor SCHUNCK* eventueel specifiek ten goede zou kunnen komen aan de bibliotheek. Van SCHUNCK* maken behalve de bibliotheek ook een centrum voor architectuur, een kunstmuseum, een muziekschool, filmhuis De Spiegel en een educatieve dienst deel uit.
Over de extra gelden voor SCHUNCK* wordt in het Actieplan Culturele Lente gezegd dat die bedoeld zijn ‘als extra impuls om de status van “Provinciaal Cultuurplan Instelling” te verwerven. Dit is een landelijke status die aandacht en geld oplevert waardoor SCHUNCK* de ontwikkeling van de stad nog beter kan stimuleren.’

De gemeente Heerlen stelt te hebben besloten tot de extra investering in cultuur omdat zij de culturele sector ziet als één van de krachtbronnen voor de ontwikkeling van de stad, als motor voor de stedelijke ontwikkeling. ‘Cultuur is een belangrijke motor voor de ontwikkeling van de stad en het “loont” om daarin te investeren. Het klimaat voor de mensen die er wonen wordt aangenamer, de stad ziet er beter uit, er is meer te beleven, het trekt bezoekers, nieuwe werknemers, het vestigingsklimaat voor bedrijven wordt beter etc.,’ aldus het Actieplan (zie punt 3, stukken raadsvergadering 22-6)

Het Actieplan zal worden besproken in de raadsvergadering van 22 juni a.s.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie