HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vaste boekenprijs bedreigd?
20-06-2011
In de boekenbranche is onrust ontstaan naar aanleiding van een uitspraak van de Amsterdamse rechtbank dat internetwinkel SplinQ boeken mag blijven verkopen via de zogenoemde 'cashback'-constructie.
De cashback-constructie houdt in dat een koper in eerste instantie de volle prijs voor een product. Na de transactie krijgt de koper een deel van het aankoopbedrag terug dankzij advertenties voor het product op de site van SplinQ. Netto betaalt een klant hierdoor dus minder voor bijvoorbeeld een boek. Zo kan SplinQ de boeken van Bol.com 4 procent goedkoper aanbieden. Splinq biedt niet alleen boeken aan, maar bijvoorbeeld ook elektronica, reizen, geluidsdragers en kleding.

Volgens het Commissariaat voor de Media (CvdM) was dit cash-backstelsel in strijd met de Wet op de vaste boekenprijs, omdat er indirect korting wordt gegeven op boeken. Maar het gerechtshof heeft besloten dat de website de boeken voor de wettelijk afgesproken prijs aanbiedt en dus niet in overtreding is. Wat SplinQ met zijn klanten afspreekt gaat de boekenverkoper niets aan, is kort gezegd de redenering.

In een reactie stelt het Commissariaat: 'Het arrest van het Hof Amsterdam heeft betrekking op één specifieke vorm van korting. De Wet op de vaste boekenprijs blijft verder onverkort van toepassing. Het Commissariaat volgt het Hof niet in zijn oordeel en overweegt dan ook cassatie in te stellen.'

De Koninklijke Vereniging van het Boekenvk (KVB) toont zich verbolgen over een bericht in de Telegraaf waarvan de kop suggereerde dat de vaste boekenprijs nu van de baan is.  'De kop in de Telegraaf over de vaste boekenprijs is misleidend en voorbarig,' zo wordt Anna Bakker, directeur-secretaris van de KVB geciteerd in Boekblad
De Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) stelt in een bericht op haar website:  'Het (Telegraaf-)bericht suggereert dat vaste boekenprijzen door de uitspraak van de baan zijn. Wens en feit zijn weer eens door elkaar gehaald! De vaste prijs is natuurlijk niet van de baan, maar de wet heeft een schram opgelopen die moet worden geheeld. '  De KBb adviseert het CvdM in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

De GAU, de Groep Algemene Uitgevers, verklaart in een bericht op de website van het Nederlands Uitgeversverbond: 'Wij begrijpen de onrust door het tendentieuze Telegraaf-bericht, maar wij zetten ons ook nu in om deze kwestie tot een goed einde te brengen, evenals de evaluatie van de wet die binnenkort in de Tweede Kamer plaatsvindt. '

In de Volkskrant wordt echter auteursrechtadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm geciteerd die denkt dat dat de uitspraak andere pay back-constructies zal uitlokken. Alberdingk Thijm hoopt dat de uitspraak van het hof het einde van de vaste boekenprijs zal inluiden. 'De regeling doet niet waarvoor hij bedoeld is, het beschermen van kleine auteurs. De huidige boekenmarkt wordt gekenmerkt door een select aantal bestsellerauteurs en verder een heleboel schrijvers die amper iets aan hun boeken verdienen. Veel uitgevers hebben als verdienmodel om boeken al heel snel te verramsjen, dan blijft er voor auteurs niets meer over. Ook vertalers lijden eronder. Omdat de wet niet geldt voor buitenlandse boeken, is een bestseller in het Engels vaak veel goedkoper dan de Nederlandse vertaling,' aldus Alberdink Thijm in de Volkskrant.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie