HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Google en British Library digitaliseren 250.000 boeken
22-06-2011
De British Library gaat samen met Google de komende jaren 250.000 (rechtenvrije) boeken uit de collectie van de Britse nationale bibliotheek digitaliseren en online toegankelijk maken, zo maakt de British Library bekend.
Google en British Library digitaliseren 250.000 boeken
Het is de bedoeling dat de 250.000 boeken  voor iedereen gratis toegankelijk en fulltext doorzoekbaar worden via de website van de British Library en Google Books. Google betaalt de kosten voor het digitaliseren.

De te digitaliseren boeken dateren uit de periode 1700-1870. de periode van de Franse Revolutie en de Industriële Revolutie. Het zal gaan om boeken in uiteenlopende Europese talen met een focus op titels die nog niet gratis online toegankelijk zijn, zo stelt de British Library. De eerste titels die gedigitaliseerd zullen worden zijn onder andere een feministisch pamflet over koningin Marie-Antoinette en een in 1755 in Amsterdam gepubliceerd werk over de geschiedenis van het nijlpaard, dat vroeger in het bezit was van de prins van Oranje.

Google werkt in het kader van het Google Books-programma al samen met zo'n veertig andere bibliotheken als het gaat om het digitaliseren van boeken, waaronder de Koninklijke Bibliotheek (KB) , waarmee vorig jaar afspraken zijn gemaakt om 160.000 rechtenvrije boeken uit de achttiende en negentiende eeuw te digitaliseren.

Het is de bedoeling dat de 250.000 titels ook worden opgenomen in de Europese digitale bibliotheek Europeana.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie