HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB zet burgerinitiatief over bibliotheekwet in gang
23-06-2011
De Vereniging van Openbare Bibliotheken kondigt aan te starten met de voorbereidingen op een burgerinitiatief over de bibliotheekwet.
De VOB start alvast met deze voorbereidingen in afwachting van de brief die staatssecretaris Zijlstra aankondigde bij de presentatie van zijn cultuurplan Meer dan kwaliteit, een nieuwe visie op cultuurbeleid. In deze brief aan de Tweede Kamer, die wordt verwacht voor 1 juli, zal Zijlstra onder andere nader ingaan op de mogelijkheid van een bibliotheekwet.
Afhankelijk van de inhoud van deze brief wordt door het VOB-bestuur een besluit genomen aangaande het doorzetten van het burgerinitiatief. Als de inhoud van de brief een perspectief biedt op voorspoedige agendering van een bibliotheekwet in de Tweede Kamer zal de VOB al haar inspanningen richten op een zo goed mogelijk inhoudelijk resultaat in de wetgeving zelf. Als er twijfel of onzekerheid is over de agendering dan start de VOB met het ophalen van handtekeningen voor een burgerinitiatief, zo laat de vereniging weten.

Met een burgerinitiatief kan de Tweede Kamer worden verzocht om een voorstel te bespreken en er een standpunt over in te nemen. Er zijn 40.000 steunbetuigingen mét naam, adres en geboortedatum van personen ouder dan 18 jaar en met de Nederlandse nationaliteit voor nodig.

De VOB zal daarom alle bibliotheken vragen om 2% van de leden van boven de 18 jaar een handtekening te laten zetten onder het burgerinitiatief. Daarnaast overweegt de VOB ook een 'jeugdpetitie' te starten. 'Deze loopt dan parallel aan de handtekeningenlijsten voor het burgerinitiatief. Dit zal niet helpen om aan de voorwaarden van een burgerinitiatief tegemoet te komen maar kan helpen om onze zaak extra kracht bij te zetten,' aldus de VOB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie