HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Zijlstra zegt extra geld toe voor bibliotheken Bonaire, St. Eustatius en Saba
24-06-2011
In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Zijlstra toegezegd de bibliotheken op de eilanden Bonaire, St.-Eustatius en Saba (de BES-eilanden) met extra financiële middelen te willen ondersteunen.
Aanleiding voor de steun is een op 3 januari 2011 verstuurde brief van mevrouw Ploeg, hoofd van de openbare bibliotheek St. Eustatius, waarin zij wijst op de slechte staat van de bibliotheken op de drie Caribische eilanden. Bovendien zijn de drie eilanden sinds 10 oktober 2010 statutair Nederlandse gemeenten geworden. 

Zijlstra stelt in zijn brief aan de Kamer dat het niveau inderdaad aanzienlijk lager ligt dan het gangbare niveau in Nederland, zowel voor wat betreft de huisvesting, de collectie, het personeel als het digitale aanbod. 'Een goed toegeruste openbare bibliotheek kan op de BES-eilanden een belangrijke rol spelen bij onderwijs, educatie en leesbevordering,' aldus Zijlstra. Reden waarom hij de eilandbesturen incidenteel wil ondersteunen bij de opbouw van het openbare bibliotheekwerk, onder de voorwaarde dat iedere bibliotheek, samen met het verantwoordelijke eilandsbestuur, voor 1 oktober 2011 een plan van aanpak maakt voor de verbetering van het bibliotheekwerk. Een belangrijk element daarbij is de dienstverlening aan het onderwijs. Op termijn is het de bedoeling dat voor de bibliotheken op de eilanden ook aansluiting op de digitale bibliotheek wordt gerealiseerd.

De staatssecretaris stelt per eiland maximaal 150.000 euro beschikbaar voor de modernisering van de bibliotheken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie