HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VOB wil actieplan om openbare bibliotheek beter te positioneren
28-06-2011
Het VOB-bestuur heeft het VOB-verenigingsbureau opdracht gegeven om een samenhangend actieplan te ontwikkelen om de openbare bibliotheken en hun maatschappelijke meerwaarde in deze tijd van bezuinigingen beter op de landelijke kaart te zetten, zo meldt de VOB.
De VOB stelt dat er diverse acties in voorbereiding zijn, onder de noemers 'Kennis delen', 'Ondersteunen en inspireren' en 'Positioneren'.

Kennis delen: Het verzamelen, bundelen en ter beschikking stellen van bestaande kennis. Bijvoorbeeld kennis over hoe bezwaar- en beroepsprocedures te doen. Maar ook over hoe je bezuinigingsplannen met goede tegenplannen bijgesteld kunt krijgen naar plannen die beter passen bij de visie van de bibliotheek. Bibliotheken die dat gelukt is zullen worden geïnterviewd en hun ervaringen zullen worden verspreid.
Ondersteunen en inspireren: activiteiten zoals het samen sparren om je voor te bereiden op hoorzittingen en inspraakrondes.
Positioneren: Activiteiten die de uitstraling en kracht van bibliotheken en de maatschappelijke opbrengst op een positieve manier belichten en die als lobbyinstrumenten voor de lokale bibliotheek kunnen dienen.

Hoe een en ander concreet vorm gaat krijgen wordt uit het bericht op de VOB-site niet duidelijk.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Jan Krol
29-6-2011 23:11
 Het valt niet mee om bij dit soort berichten kalm te blijven. Kennis delen over bezwaar/beroeps-procedures? Zoveel kennis is daarover niet te verwerven en als het zover gekomen is valt er weinig meer te redden met zo'n procedure (financieel misschien even maar de relatie is voor jaren kapot).

Voorbereiden op hoorzittingen  en inspraakrondes? Er komen altijd en veel onverwachte, absurde reacties en vragen die niet door sparring te voorzien zijn. Sparren moet je al helemaal niet samen doen in de eigen groep maar met raadsleden die je regelmatig opzoekt in hun fractiekamers, in de wandelgangen van de raadszaal en vooral in kroegen.  

Positionering? In "//collectie" werd gemeld dat in de VS bibliotheken op een voetstuk staan. Dat is de beste positie en die bereik je alleen maar door een voortdurende lobby bij de wethouder en de raadsleden. Niet alleen als de nood aan de man dreigt te komen maar frapper toujours.

Maatschappelijke opbrengst? Wat is dat? Hoe meet je die? Maatschappelijke relevantie is beter hanteerbaar. Steden met een betaald voetbalorganisatie hebben het gemakkelijk: vergelijk de gebruikscijfers (vooral aantal leden en aantal bezoekers) met de bezoekersaantallen van het stadion: ze zijn altijd veel hoger en dat telt bij de raad. Bibliotheken zonder bvo pakken een andere aansprekende publiekstrekker bij voorbeeld een theater (ook altijd minder succesvol dan de bibliotheek). Wel altijd gepaste bescheidenheid uitdragen natuurlijk. Maar het is nog steeds cijfertjes, cijfertjes en nog eens cijfertjes.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie