HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Rechtbank stelt bibliotheken in gelijk over verlengingen
30-06-2011
Op 28 juni heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan in de hogerberoepzaak tussen Stichting Leenrecht en de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) over leenrechtvergoedingen op verlengingen. De rechter heeft ook in deze hogerberoepzaak in het voordeel van de bibliotheken beslist.
Oorspronkelijk zou de uitspraak op 21 juni worden gedaan, maar de zaak werd verdaagd naar 28 juni.

Stichting Leenrecht ging vorig jaar in hoger beroep nadat de rechtbank maart vorig jaar in de zaak tussen de stichting en de VOB beslist had dat verlengingen niet als tweede uitlening gelden.
Stichting Leenrecht stelde zich in deze kwestie op het standpunt dat bibliotheken bij een verlenging een nieuwe leenrechtvergoeding zouden moeten betalen. Bibliotheken vinden dit niet terecht, omdat de vergoeding die ze per uitlening aan de Stichting Leenrecht betalen, losstaat van de duur van de uitleentermijn.
De rechter heeft de bibliotheken in hoger beroep nu dus in het gelijk gesteld.

Bibliotheken dragen voor elke uitlening een leenrechtvergoeding af aan de rechthebbenden via de Stichting Leenrecht. De hoogte van deze vergoeding wordt vastgesteld binnen de Stichting Onderhandelingen Leenvergoedingen (StOL), de organisatie die bij wet is ingesteld om de afspraken over vergoedingen tussen bibliotheken en rechthebbenden te regelen. De belangen van de rechthebbenden worden daar vertegenwoordigd door de Stichting Leenrecht te Amsterdam. De Vereniging van Openbare Bibliotheken te Den Haag vertegenwoordigt de belangen van de bibliotheken.

In 2007 kwamen partijen niet tot overeenstemming op het punt van verlengingen. De Vereniging van Openbare Bibliotheken nam daarom in 2008 het initiatief om het geschil aan de rechter voor te leggen.

De VOB meldt in een op 29 juni verzonden brief aan haar leden over de kwestie met Stichting Leenrecht in overleg te zullen treden om de praktische afhandeling van het vonnis te realiseren.

Voor meer (achtergrond)informatie over de zaak, zie dit bericht en de pagina Verlengingen op de website van de VOB.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie