HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gemeenteraad Assen akkoord met sluiting van wijkfilialen
08-07-2011
De gemeenteraad van Assen is gisteren akkoord gegaan met een voorgestelde bezuiniging op de bibliotheek die op termijn oploopt tot jaarlijks 445.000 euro. Als gevolg daarvan zullen alle vier de wijkfilialen van Bibliotheek Assen,  Kloosterveen, Marsdijk, servicepunt Vredeveld (Assen-Oost) en Peelo, sluiten.
De coalitiepartijen PvdA, VVD, ChristenUnie en D66 steunden het voorstel tot sluiting, de voltallige oppositie van GroenLinks, SP, CDA en Plop stemde tegen, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Eerder berichtten we reeds over het onderzoek dat werd uitgevoerd door de werkgroep 'Heruitvinden Bibliotheekwerk Assen', nadat de gemeenteraad vorig jaar in meerderheid besloot de bibliotheek een bezuiniging op te leggen van bijna zes ton. De uitkomst van dat onderzoek was dat een korting van 445.000 euro jaarlijks maximaal haalbaar geacht werd, waarbij de vier filialen zouden moeten sluiten en waarbij er vanaf 1 januari 2014 alleen nog één grote centrale bibliotheek open zal zijn, die wordt gehuisvest op de nieuwe locatie de Nieuwe Kolk.
In het rapport (PDF) van de werkrgoep 'Heruitvinden Bibliotheekwerk Assen' werden verschillende scenario's verkend. De voorkeur van de gemeente gaat uit naar het scenario 'Educatie & Preventie', waarin sprake is van één 'spraakmakende' centrale bibliotheek Nieuwe Kolk en waarbij digitalisering van diensten wordt aangevuld met een breed programma voor het onderwijs: leesbevordering en mediawijsheid in het voorschools en in het basisonderwijs, doorgaande leerlijn mediawijsheid in het voortgezet onderwijs

Een week geleden meldde het Dagblad van het Noorden overigens ook nog dat de voorgenomen bezuinigingen op de Asser bibliotheek de komende twee à drie jaar alleen maar geld kosten. Door ontslagvergoedingen aan personeelsleden, afgesloten huurcontracten en investeringen in wijkfilialen die worden gesloten versneld af te schrijven, zouden de kosten volgens D66-wethouder Maurice Hoogeveen oplopen tot maximaal 1,3 miljoen euro. Dat betekent dat het drie jaar duurt voor de bezuinigingen effect resulteren.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie