HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitgevers zeggen gesprek met bibliotheken over e-books-pilot af
21-07-2011
De Stuurgroep e-books openbare bibliotheken meldt bij monde van voorzitter Hans van Velzen vandaag dat de Groep Algemene Uitgevers (GAU) het gesprek heeft afgezegd dat deze week plaats zou vinden over een gezamenlijke pilot met e-books.
Twee weken geleden berichtten we nog over de uitspraken van Frank Huysmans van het SIOB in TWIL aangaande de lancering van de pilot later dit jaar.

Hans van Velzen schrijft nu: 'Deze week zouden wij met een delegatie van de Groep Algemene 'Uitgevers (GAU) bespreken hoe we een gezamenlijk gedragen pilot kunnen ontwikkelen die na de zomer 2011 kan worden gelanceerd. Deze afspraak is door de GAU afgezegd. Dat is een grote teleurstelling voor de stuurgroep. Na een jaar praten hadden we gehoopt bij deze bespreking tot concrete afspraken te kunnen komen. Als reden wordt gegeven dat prioriteit wordt gegeven aan het realiseren van het [eigen] eBook-platform. De stuurgroep ziet niet goed waarom voorafgaand aan de realisering daarvan niet al zou kunnen worden gesproken over de voorwaarden waaronder bibliotheken eBooks kunnen aanbieden. Dat lijkt ons juist van belang, omdat met deze voorwaarden rekening zal moeten worden gehouden bij de realisering van het platform van de uitgevers, zodat bibliotheken hierop kunnen aansluiten.'

De stuurgroep gaat nu over op een alternatief plan om aan de toenemende vraag van bibliotheekleden tegemoet te komen. De stuurgroep denkt hier op korte termijn invulling aan te kunnen geven, aldus Van Velzen.

De stuurgroep stelt dat bibliotheken bereid zijn een redelijke vergoeding te betalen voor het gebruik van e-books. Tevens zijn bibliotheken bereid om beperkingen aan te brengen op hun aanbod, zodat dit zich duidelijk onderscheidt van het commerciële aanbod van de uitgevers en boekhandel. Op die manier wordt een gezonde legale markt voor e-books gestimuleerd, zo benadrukt de stuurgroep nog eens.

Update:  In een op de website van Boekblad (inloggen noodzakelijk) aangehaalde reactie stelt Paula Vrolijk-De Vries, algemeen secretaris Groep Algemene Uitgevers (GAU) bij het Nederlands Uitgeversverbond (NUV),  echter dat de GAU de afspraak niet definitief heeft afgezegd, maar uitgesteld in verband met de prioriteit die men wil geven aan de ontwikkeling van het eigen platform.  'Wij hebben de afspraak verplaatst, omdat we eerst een volgende stap willen afronden in het ontwikkelingstraject van het platform voor e-boeken/digitale producten, mede ter bevordering van de efficiency in de pilots met de bibliotheeksector. De GAU is voorstander van collectiviteit en samenwerking, juist in deze enerverende tijd hebben de verschillende organisaties in het boekenvak elkaar hard nodig,' aldus Vrolijk in Boekblad.

Er zou na de vakantie een nieuwe afspraak gepland zijn met een delegatie van Bibliotheek.nl. Op Twitter zegt Vrolijk: 'spreken 11/8 verder met bibliotheken'.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (7)

Jan de Waal
21-7-2011 11:46
 Ik heb zelf een aantal ideeën aangedragen om op korter termijn met digitale content te komen: samenwerken met Google, samenwerken met http://www.lulu.com en http://www.pumbo.nl, http://www.tenpages.com/, nieuwe en oude rechtenvrije boeken ver-epubben en natuurlijk wetwijziging zoals faire Use regeling auteurswet http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ict/legaal-downloaden-en-fair-use
Rikky Schrever
21-7-2011 13:07

Beste Jan,

Graag voeg ik hier nog 2 interessante projecten aan toe: digitale bibliotheek Yindo en Boekenwolk, een afgeleide van Yindo, maar dan met uitsluitend kinderboeken. De bedenkers van beide initiatieven staan open voor samenwerking!

Wim Keizer
21-7-2011 16:09
In de jaren vijftig van de vorige eeuw leenden boekhandels boeken uit voor een dubbeltje per week.
Die tijd lijkt terug te keren: uitgevers kunnen zelf digitaal boeken uitlenen en zich "Jouw digitale bibliotheek" noemen.
Zie bijvoorbeeld: http://www.yindo.nl/.
En:
http://www.ereaders.nl/23061103_yindo_breidt_uit_met_ebooks_van_meulenhoff_boekerij

De consumentenbond vindt er het volgende van:
http://www.consumentenbond.nl/test/elektronica-communicatie/overige-elektronica/e-readers/yindo/eerste-indruk-yindo/onze-bevindingen-met-yindo. En wijst erop dat openbare bibliotheken nog niet veel te bieden hebben.

In Boekblad schreef Robertine Romeny onlangs in een analyse over de problemen in het boekenvak  (zoals de ruzie tussen uitgevers en boekhandelaren over een gezamenlijk e-boekplatform): "Alle partijen, ook de bibliotheken, zijn op zoek naar nieuwe manieren om de consument te vnden. De consument is een onzekere factor geworden, hij doet niet meer wat hij altijd deed. Hij wil niet meer kopen; hij wil lenen, delen en wegwerpen en het maakt hem niet uit van welke site of welke cloud  hij zijn leesstof haalt."
En over het (nu opgegeven) streven van boekhandelaren en uitgevers samen een digitaal verkoopplatform te ontwikkelen: "Het mislukken hiervan is een voorbeeld van de strijd om de regie in de keten waarbij partijen zich niet in elkaars positie willen verplaatsen en waarbij eigenbelang prevaleert boven praktische overwegingen."

Bij papieren boeken leefde in de boekensector lang de gedachte dat elke uitlening door bibliotheken een gemiste verkoopkans was. Tot o.a. het leenrecht geregeld werd en boekhandelaren, uitgevers en bibliotheken gingen samenwerken in de CPNB, om elkaar aldus te versterken. In het bestuur van de Stichting Nederlandse Bibliotheekdienst (NBD) - die voor de bibliotheken centraal boeken inkoopt - hebben ze een gemeenschappelijk platform. NBD/Biblion heeft al een e-portal voor openbare bibliotheken: http://www.nbdbiblion.nl/?pagina=23627

De vraag (en de uitdaging) is of openbare  bibliotheken voldoende aantrekkelijks (in geld en voorwaarden) te bieden hebben om ook voor e-books grootschalig tot soortgelijke arrangementen te komen als voor p-books.
Wim Keizer
21-7-2011 19:22
Aanvulling: dat bieden van aantrekkelijks hoeft natuurlijk niet alleen uitgevers te gelden.
Eén van de "pijnpunten" in de discussies over e-boeken is nu juist dat door digitalisering schakels in de keten auteur-lezer wellicht overbodig worden (als de toegevoegde waarde van deze schakels niet meer duidelijk is).
NBD/Biblion heeft een rechtstreekse afspraak met een auteur:
http://www.nbdbiblion.nl/tools/Default.asp?leesanoniem=/nbdbiblion/Documenten/persbericht%20ePortal%20maart%202011%20def.pdf.
Inderdaad een mooi initiatief.

Laten we in de bibliotheekbranchesector de handen ineen slaan en elkaar versterken, zodat dit soort berichten niet meer nodig is:
http://www.bibliotheekblad.nl/nieuws/nieuwsarchief/bericht/1000000690

Jan de Waal
21-7-2011 21:11
Inderdaad Rikky ik ben Yindo vergeten te noemen, Ik gebruikt deze digitale leendienst zelf en de uitgever ziet inderdaad wel iets in smanenwerking.
Hiernaast is de mobiele en tablet markt iets om te ontwikkelen en het liefst samen met jonge schrijvers van 12 tot 25 (??)  jaar. Wij bieden als bibliotheken of andere partijen geven hun de ruimte, de mogelijkheden en geven een digitaal platform. Er zijn nu vooral kansen in de nieuwe digitale markten en bij mensen zijn er genoeg mooie verhalen die op een andere manier verspreid kunnen worden dan op papier. Verzamelen, duiden en beschikbaar stellen waar cultuur voorop staat. 
Wanneer we in het buitenland kijken en nog meer ideeen verzamelen komen we er wel uit, liefst met of anders zonder de huidige uitgevers.

Volgens een bericht op boekblad (alleen voor abonnees) blijkt dat de GAU (Groep Algemene Uitgevers) half augustus toch weer willen praten. 


macmusa
6-8-2011 23:23
Waarom zou Bibliotheek.nl niet voor digitale uitgever kunnen spelen? Een aparte afdeling?
De digitale markt staat volledig open voor ieder partij, maakt er gebruik van. Laat je niet leiden door GAU of wie dan ook, maar maakt zelf (bibliotheken) een duidelijke keuze en ga ervoor.

En zoals Jan hierboven beschrijft, jonge schrijvers aantrekken en hun de ruimte  bieden.

macmusa
renato
18-2-2012 17:58
Wat een triestige bedoening. Ik lees dit nu in februari 2012 en constateer dat boekenNederland hopeloos de weg kwijt is en er een enorme versplintering is ontstaan in allerlei digitale platformen die ieder op z'n eigen manier het e-boek in de markt wil zetten. (andere berichten op deze site)

Maar waar het uiteindelijk allemaal om begonnen is, de lezer een goed boek aan te bieden, is totaal uit het oog verloren.

Dure e-boekplatformen zullen het in ieder geval niet redden. Men probeert e-boeken nog tegen exorbitante prijzen te verkopen en de overheid werkt met 19% btw ook niet echt mee.

Een concept als Spotify voor muziek heeft inmiddels bewezen een prima platform te zijn voor het beleven en beluisteren van muziek en veel ontwikkelingen die muziek als uitgangspunt hebben (toepassing van Apps b.v.)

Inmiddels presenteren zich steeds meer muziekstreamingdiensten zich op de digitale snelweg (rara,com; deezer; googlemusic; wimp; R@dio etc.) Moet men zich eens voorstellen als 80% van de bevolking een abonnement zou nemen op een muziekdienst (welke dan ook) wat een potentieel dit biedt voor een goede vergoeding én het aanbieden van gerelateerde content (concerten; boeken; prullaria; mearcendise etc.) De inkomsten uit digitale content neemt steeds meer toe.

De ontwikkelingen van "het internet" betekenen een revolutie die gelijkstaat aan of nog wel groter is dan de industriele revolutie. Die ontwikkeling is niet tegen te houden. Je moet instappen op die trein anders verdwijn je van de markt.

Ook voor het e-boek ligt een enorme markt open. Het is de kunst en de durf om mee te werken aan een breed platform wat deze content en aanverwante producten aan gaat bieden. Waarom kan ik geen t-shirt kopen met de naam en of titel van mijn favoriete boek?

Bovenstaand werd ook Yindo genoemd. Een interessant concept en is inmiddels groeiende. Begonnen toen er nog geen iPad bestond. Die bestaat nu wel en die verdringt de computer totaal voor het lezen van boeken en tijdschriften. De mogelijkheid van Yindo op de iPad is jammer genoeg niet optimaal. Er is geen aparte App en je moet dus inloggen via een browser. Het aanpassen van het lezersgedeelte en het doorbladeren werkt niet optimaal. Ik vermoed dat dit ligt aan de onderliggende gebruikte techniek (silverlight is een gedateerd microsoftproduct dat het niet gaat maken en inmiddels door microsoft zelf niet meer wordt ontwikkeld. Vooropgesteld dat dit door Yindo nog steeds wordt gebruikt, dat weet ik niet)

Een e-boekreader is eigenlijk al weer een gepasseerd station. Alleen interessant voor lezers die geen iPad (of andere tablet) willen hebben. De readers zijn namelijk zwart wit maar bieden door het gebruikte eInk scherm wel een optimaal leesgenot. Daar kan de iPad dan weer niet tegen op. Inmiddels is e-pub versie 3 ontwikkelt. Deze biedt wél multimedia en kleurmogelijkheden zoals foto's, video, tabellen etc. Maar is alleen toepasbaar op tablets en niet op e-readers. Wellicht komen er nog kleuren-e-readers die ook e-pub 3 ondersteunen mét het fameuze iInk scherm. Dan is het apparaat voor enkel boekenlezers weer interessant.

Tot slot: de lezer wil op een toegankelijke manier en voor een redelijke prijs heel graag boeken tot zijn beschikking hebben. Alle restricties of hoge prijzen zullen het uiteindelijk niet worden in de toekomstige e-boekwereld.
Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie