HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Belgische leenrechtregeling onvoldoende bevonden door Europese Hof van Justitie
24-07-2011
Het Europese Hof van Justitie heeft onlangs de Belgische regeling aangaande het leenrecht verworpen.
De huidige regeling dateert uit 2004, toen per koninklijk besluit (kb) werd bepaald dat één euro per jaar dient te worden betaald per volwassene die lid is van een bibliotheek en een halve euro per minderjarige, wanneer hem ten minste een werk is uitgeleend dat jaar.
De Vereniging van Educatieve en Wetenschappelijk Auteurs (VEWA) tekende in 2004 bij de Beligische Raad van State bezwaar aan tegen dit koninklijk besluit. De Raad van State legde de kwestie vervolgens voor aan het Europese Hof.

Het Europese Hof vindt nu dat de billijke vergoeding geen louter symbolisch bedrag mag zijn en indruist tegen de  Europese richtlijn die bepaalt dat voor uitlening of verhuur een billijke vergoeding wordt betaald. Concreet betekent dit dat men rekening moet houden met andere elementen dan het aantal leners in openbare bibliotheken. Ook de grootte van de collectie van werken die onder het auteursrecht vallen moet mee in rekening worden gebracht. 

Verwacht wordt dat de Belgische Raad van State het koninklijk besluit op de leenvergoeding zal vernietigen. In nieuwe regelgeving zal ook met het criterium ‘grootte van de uitlenende bibliotheek' rekening gehouden moeten worden. En passant moeten de openbare bibliotheken zich ook verwachten aan hogere (billijke) vergoedingen voor hun bruikleenactiviteiten, zo stelt de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD).

De VVBAD heeft een dossier leenrecht gemaakt. In Meta nr 6, het tijdschrift van de VVBAD, zal een artikel (Word doc) over de kwestie verschijnen van de hand van Julien Van Borm, ere-hoofdbibliothecaris van de Universiteit Antwerpen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie