HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Collectie erfgoedmateriaal Bonaire gedigitaliseerd
02-08-2011
Aan het eind van dit jaar wordt begonnen met het digitaliseren en ontsluiten van een unieke collectie materiaal over de geschiedenis en bewoners van Bonaire. Het gaat om een collectie die journalist Boi Antoin, werkzaam bij de krant Extra Bonaire, de afgelopen decennia bij elkaar heeft gebracht.
Antoins collectie aan Bonairiaans cultureel erfgoed bestaat uit documenten, kranten, boeken, tijdschriften, foto's, negatieven, voorwerpen, geluids- en videobanden. Kenmerkend voor Bonaire is dat veel historische informatie mondeling is overgeleverd. Al vele jaren interviewt Antoin Bonairianen en laat dit op videobanden vastleggen, zodat er ruim 500 uur aan beeldmateriaal beschikbaar is.

De collectie zal het komende jaar worden geïnventariseerd en geconserveerd, waarmee het materiaal geschikt is gemaakt voor digitalisering. Vervolgens wordt het materiaal ontsloten voor een breed publiek. Veel materiaal dreigt op termijn te vergaan als het niet op een duurzame manier wordt geconserveerd, aangezien de klimatologische omstandigheden op Bonaire verre van ideaal zijn. De gedigitaliseerde collectie, inclusief het geluidsmateriaal en bewegend beeldmateriaal wordt gefaseerd via een website beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Het beschrijven van de foto’s wordt via internet door vrijwilligers op Bonaire gedaan. Daarnaast wordt een aantal lespakketten voor het basis en voortgezet onderwijs geschreven

Bij het digitaliseringsproject, genaamd Bon Bini (Welkom), wordt samengewerkt tussen de Bonairiaanse organisaties Plataforma Kultural en Fundashon Historiko Kultural Boneriano en de Nederlandse organisaties Erfgoedcentrum DiEP Dordrecht, het Nationaal Archief en het Instituut voor Beeld en Geluid.

Tijdens een bezoek aan Bonaire van medewerkers van Erfgoedcentrum DiEP Dordrecht in juli is onder andere ook gesproken met de gedeputeerde (wethouder) van onderwijs en cultuur over het inrichten van een historisch informatiepunt in de bibliotheek en met de plaatselijke notaris over het restaureren en digitaliseren van het notarieel archief dat begint in 1852 en waarin onder andere informatie is te vinden over het verkopen van slaven en schipbreuken voor de kust van Bonaire.

Het project wordt bijna volledig gefinancierd uit subsidies, onder andere van de Mondriaan Stichting, en zal zeker twee jaar duren.

'Het is met recht een uniek, gezamenlijk project dat tot meer kennis over en begrip van de geschiedenis en bewoners van Bonaire zal leiden, zowel in de West als in Nederland,' zo wordt stadsarchivaris Teun de Bruijn van Erfgoedcentrum DiEP geciteerd op geschiedenis.nl.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie