HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Spreidingsplan Haagse bibliotheken definitief
05-08-2011
De gemeenteraad van Den Haag heeft ingestemd met het Nieuw Spreidingsplan Haagse Bibliotheken. Bibliotheek Den Haag telt daarin zes bibliotheken minder dan nu.
Per 1 januari 2013 zullen de wijkbibliotheken Benoordenhout, Bouwlust, Moerwijk, Schilderswijk, Spoorwijk en Statenkwartier/Duinoord gesloten zijn. Met het oog op de toekomst blijven in elk geval de grote wijkbibliotheken open. En elk stadsdeel zal ten minste één bibliotheek hebben. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd en voor weinig mobiele ouderen wordt naar alternatieven gezocht.

Dat de bibliotheek gedwongen is wijkbibliotheken te sluiten, komt voort uit afspraken die in het coalitieakkoord zijn gemaakt. Daarin staat dat de gemeente € 2,0 miljoen zal bezuinigen, specifiek op de wijkbibliotheken. Het Nieuw Spreidingsplan Haagse Bibliotheken maakt het mogelijk om die bezuinigingen door te voeren. Hierbij is het uitgangspunt dat de Centrale Bibliotheek en de grootste bibliotheken in de stadsdelen intact blijven.

Van de te sluiten vestigingen zullen functies deels worden ondergebracht bij wijkgebonden voorzieningen. Voor kinderen op de basisschool en minder mobiele ouderen gaan we in samenwerking met (brede buurt-) scholen, zorginstellingen en bedrijven, proberen alternatieven te vinden.
Met het Spreidingsplan en de genoemde maatregelen behoudt de bibliotheek een dicht netwerk van goed gebruikte bibliotheken. Een netwerk waarbinnen voor nagenoeg iedereen een bibliotheek bereikbaar is binnen een cirkel van twee kilometer. Hier is te zien hoe de spreiding momenteel is, hier hoe die er in de nieuwe situatie uit komt te zien.

Het zal enige jaren kosten om de maatregelen in de praktijk te brengen. De ingangsdatum is daarom vastgesteld op 1 januari 2013, zo bericht de bibliotheek op haar website.

Zie ook de eerdere berichtgeving over deze kwestie.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie