HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Haarlem heeft primeur met eerste stationsbibliotheek
09-08-2011
Gisteren is de eerste stationsbibliotheek van Nederland geopend op het station van Haarlem. De Bibliotheek op het station is speciaal voor de treinreiziger die vaak op het station komt.
Bibliotheek Haarlem heeft primeur met eerste stationsbibliotheek
In de Bibliotheek op het station kunnen treinreizigers terecht voor het lenen van actuele boeken en tijdschriften. Ook is er culturele informatie over de stad Haarlem te vinden en kan gebruik worden gemaakt van internet, zowel via wifi als op de beschikbare pc’s. De stationsbibliotheek is gevestigd onder het oude seinhuis tussen perron 5 en 6.

De Bibliotheek op het station heeft openingstijden die afgestemd zijn op forensen (maandag t/m vrijdag van 07.00-09.00 en van 16.00-19.00 uur). Voor wat betreft inrichting en collectie is de Bibliotheek op het station ook afgestemd op de forens: actuele top 60-titels en in de media besproken titels zijn ruim voorradig. Alle titels worden binnen een jaar vervangen. De bibliotheek is daarnaast praktisch ingericht zodat snelle beslissers hun keuze vlot kunnen maken uit het aanbod op de tafels die direct bij binnenkomst zijn opgesteld. Er zijn daarnaast fictie-kasten met literatuur, thrillers, romans en graphic novels. Informatieve titels zijn ingedeeld in vier rubrieken: Ik, Werk, Thuis en Wereld.
Verder is er een aanbod aan tijdschriften en kranten, waarvan een deel kan worden geleend (de duurdere, minder frequent verschijnende titels) en een deel ter plekke kan worden gelezen.

Via de online catalogus kunnen de gebruikers van de Bibliotheek op het station boeken die niet direct beschikbaar zijn online reserveren. Zodra het boek beschikbaar is, krijgt men bericht per mail of sms.

Er zijn verschillende abonnementsvormen. Leden van de Bibliotheek Haarlem betalen 10 euro voor een jaarabonnement, voor niet-leden is er een jaarabonnement voor de Bibliotheek op het station van 40 euro. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om voor drie weken boeken te lenen tegen een eenmalig bedrag van 2,50 euro per boek.

Op dit moment wordt er nog proefgedraaid. De officiële opening vindt plaats in september.

De Bibliotheek op het station is een project van Bibliotheek Haarlem en ProBiblio. In de toekomst worden meer NS-stations voorzien van een Bibliotheek op het station. Klanten kunnen dan terecht bij elke Bibliotheek op het station voor het raadplegen, lenen en inleveren van boeken en tijdschriften.
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Rosa
19-3-2012 08:26
Geweldig, een bibliotheek op elk station!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie