HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Biblionet Groningen: kaalslag Groningse bibliotheken
09-08-2011
Op RTV Noord waarschuwt Rob Pronk, directeur van Biblionet Groningen, voor een kaalslag onder de bibliotheken in Groningen. Pronk spreekt van een dramatische situatie, met gemeentelijke bezuinigingen van vaak 20% of meer, die niet meer op te vangen zijn met de kaasschaafmethode, en die dus onherroepelijk zullen leiden tot de sluiting van verschillende bibliotheekvestigingen.
Van de 67 bibliotheken in Groningen zullen er naar schatting in 2013 zo'n 40 overblijven. Ook de bibliobussen gaan minder vaak rijden.
Als voorbeelden van gemeenten die fors bezuinigen, met als gevolg sluiting van vestigingen, noemt Pronk onder andere Stadskanaal, Delftzijl, Oldambt, Slochteren (waar de vestiging Siddeburen met sluiting bedreigd wordt) en Sappemeer, waar de bibliotheek op 26 augustus zal sluiten.

Pronk wijst er tegenover RTV Noord tevens op dat bijvoorbeeld ook projecten voor kinderen op het gebied van leesbevordering en alfabetisering zwaar onder druk komen te staan.
 
Overigens meldde het Dagblad van het Noorden onlangs dat er weliswaar sprake is van een teruggang van 67 naar zo'n 40 bibliotheken in 2013, maar dat de teruggang minder groot is dan aanvankelijk voorzien. Op grond van aangekondigde bezuinigingen voorzag Biblionet een paar maanden geleden nog sluiting van de helft van de Groningse bibliotheken in drie jaar tijd, aldus Dagblad van het Noorden. Volgens Arend Middelveld,  lid van de Raad van Bestuur van Biblionet Groningen, zijn sommige gemeenten geschrokken van de effecten van de draconische bezuinigingen. Reden voor bijvoorbeeld een gemeente als Zuidhorn om af te zien van een extra korting van 100.000 euro. Dat maakt dat de filialen in Grijpskerk, Aduard en Oldehove blijven, zo stelt het Dagblad van het Noorden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie