HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Den Bosch staakt vanwege bezuinigingen realisering buurtBIEBs
23-08-2011
Bibliotheek Den Bosch maakt bekend te hebben besloten de geplande buurtBiEBs in de Brede Bossche Scholen niet te realiseren. Reden zijn de aanstaande bezuinigingen en de resultaten uit de onlangs gehouden ledenraadpleging, aldus de bibliotheek.
Per 2013 wordt de bibliotheek Den Bosch aanzienlijk gekort op haar subsidie-inkomsten. Hierdoor wordt de bibliotheek gedwongen om moeilijke keuzes te maken in haar dienstverlening. Uit de onlangs gehouden online ledenraadpleging over potentiële bezuinigingsmaatregelen onder leden blijkt dat veel respondenten weinig prioriteit toekennen aan de buurtBiEBs. Daarnaast ziet ook het college van burgemeester en wethouders een meer bescheiden bibliotheekfunctie in de Brede Bossche Scholen als een acceptabele maatregel om te bezuinigen. Dit alles heeft de bibliotheek doen besluiten om de buurtBiEB-formule niet door te zetten en het servicepunt voor volwassenen in buurtBiEB De Hambaken per direct te sluiten, zo meldt de bibliotheek .

In het Bossche concept  BiEB in beweging  is sprake van vier nieuwe bibliotheekvormen die in de plaats hadden moeten komen van vier filialen die het afgelopen jaar zijn gesloten: SchoolBiEBs in in alle 50 basisscholen in Den Bosch; BuurtBiEBs in de zeven Brede Bossche Scholen, met een speel-o-theek en een (self)servicepunt voor volwassenen; twee StadsBiEBs, in Rosmalen en Den Bosch, met een uitgebreide collectie, ruime openingstijden, veel activiteiten en een moderne en sfeervolle uitstraling; de WebBiEB, een interactieve bieb op het internet waar men 24 uur per dag toegang heeft tot de collectie.
De buurtBiEBs zijn nu dus afgeblazen.

De in november vorig jaar geopende buurtBIEB Hambaken wordt in oktober definitief weer gesloten. De leden van deze buurtBIEB kunnen terecht in één van de twee grote stadsBiEBs in Rosmalen en het centrum van de stad, zo laat de bibliotheek weten. Voor leden die - bijvoorbeeld door ouderdom of een beperking - niet in staat zijn om in de stadsBiEBs te lenen bestaat er de service BiEB-aan-huis. Daarnaast neemt de bibliotheek binnenkort een zogeheten BiEBbox in gebruik in Sociaal Cultureel Centrum De Schans en Brede Bossche School Haren Donk en Reit. Deze ‘boekenautomaat' is speciaal ontwikkeld voor wijkgebonden, niet-mobiele bibliotheekleden en maakt het mogelijk om dicht bij huis materialen op te halen en in te leveren, zo meldt de bibliotheek.

In de Brede Bossche Scholen wordt wel volgens planning een volwaardige schoolBiEB gerealiseerd en ook komt er een speel-o-theek, aldus de bibliotheek.

Zie ook dit item in het NOS Journaal, waarin onder andere aandacht voor de Bibliotheek Den Bosch.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie