HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bert Mulder gastcurator LibrarySchool
23-08-2011
Bert Mulder, Lector Informatie, Technologie en Samenleving aan De Haagse Hogeschool en directeur van het eSocietyinstituut, zal voor het cursusjaar 2011/2012 als gastcurator verbonden zijn aan de LibrarySchool.
Bert Mulder gastcurator LibrarySchool
Mulder werkt aan visieontwikkeling en strategievorming voor overheid en zorgsector en is een veelgevraagd spreker in binnen- en buitenland. Bert Mulder is in de bibliotheekwereld onder meer bekend door zijn deelname aan de adviescommissie bibliotheekinnovatie, die het rapport Innovatie met effect publiceerde. Mulder paart een goed inzicht in innovatie van bibliotheekwerk aan oorspronkelijkheid en aanstekelijkheid, aldus Rob Bruijnzeels, initiator van de LibrarySchool.

De LibrarySchool, die in september van start gaat, is geen traditionele opleiding met een klasje, een leraar en een schoolbord. De School wordt een inspirerende en professionele leer- en werkgemeenschap waar werken, leren en innoveren aan elkaar gekoppeld zijn, aldus de LibrarySchool. Uitdagingen en vragen die te maken hebben met de bibliotheek van de toekomst worden er vanuit verschillende invalshoeken beschouwd. Daarbij schakelt men niet alleen de kennis, ideeën en inzichten van de studenten in, maar ook die van specialisten en experts van binnen en buiten branche. Deze uitwisseling vindt plaats in wat men de ‘VrijeRuimte’ van de School heeft genoemd.
Oorspronkelijk heeft het begrip ‘Vrije ruimte’ betrekking op een scholing in praktisch filosoferen en een systematische reflectie op de vraag ‘hoe goed te leven’ op basis van de drie klassieke disciplines dialectica, retorica en grammatica, oftewel de zogenaamde ‘vrije kunsten’. De LibrarySchool organiseert de VrijeRuimte rondom de begrippen 'kennisdelen', 'reflecteren' en 'verdiepen'.
Het betekent dat er regelmatig wordt teruggeblikt op de cursusstof van de Open Universiteit, om vervolgens de betekenis daarvan voor toekomstig bibliotheekwerk en voor de eigen rol als professional te doorgronden. Doel is om op grond van de opgedane kennis en wijsheid tot verrassende oplossingen en creatieve nieuwe ideeën te komen.

De VrijeRuimte is er niet alleen voor studenten en docenten. Elke twee maanden wordt een openbaar seminar gehouden waarbij ook geïnteresseerde collega’s en experts van binnen en buiten de branche welkom zijn. Zo kunnen nieuwe inzichten en ideeën in een breder verband ontstaan en gedeeld worden.

Elk jaar wordt een gerenommeerde, inspirerende gast uitgenodigd, die het gehele schooljaar als ‘gastcurator’ een specifieke verantwoordelijkheid heeft voor de inhoud en programmering van de VrijeRuimte. Voor het schooljaar 2011/2012 is dat dus Bert Mulder.

De LibrarySchool gaat op woensdagmiddag 28 september van start met een feestelijke manifestatie in de OBA, zo wordt gemeld op de LibrarySchool-website. Het motto van de middag is ‘LibrarySchool zoekt docenten’ en iedereen die nieuwsgierig is naar en betrokken wil zijn bij de bibliotheek van de toekomst is welkom.  Meer informatie volgt.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie