HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Genomineerden Beste Bibliotheekproject 2011
25-08-2011
Met ingang van dit jaar worden er drie nieuwe prijzen toegekend: voor het beste project, de beste jeugdbibliotheek en de meest inspirerende bibliothecaris.

Hier stellen we de drie genomineerden in de categorie Beste Bibliotheekproject 2011 aan u voor.

Belangrijkste criterium voor nominatie in een van de drie categorieën is het leveren van een originele bijdrage aan de inhoudelijke vernieuwing van het bibliotheekwerk. Bij de genomineerde projecten legt de overdraagbaarheid van het initiatief extra gewicht in de schaal.

Bibliotheek op het station – ProBiblio/Bibliotheek Haarlem

De opening van een stationsbibliotheek in Haarlem is een bijzonder actueel voorbeeld van gebruikersvriendelijke service op maat voor bestaande en nieuwe bibliotheekgebruikers. Tijdens op voor forensen praktische tijden worden actuele media aangeboden in een ruimte die door NRC Handelsblad vergeleken werd met een Apple Store! Niet alleen is de Bibliotheek op het station op zich een goed initiatief, een dergelijk project bewijst door de positieve publiciteit die het genereert het bibliotheekwerk als geheel een goede dienst. De Bibliotheek op het station werd ontwikkeld door ProBiblio samenwerking met de Bibliotheek Haarlem, met inbreng van de bibliotheken van Den Haag, Rotterdam, Schiedam, Gouda en Zwolle.

SchoolBIEB – Openbare Bibliotheek Den Bosch
Het SchoolBIEB-project, in het kader waarvan de openbare bibliotheek Den Bosch tussen 2010 en 2014 alle 50 basisscholen van een professionele schoolbibliotheek voorziet, heeft als bijnaam Het Bossche Model. Alle leerlingen worden gratis lid van de bibliotheek, die gerund wordt door vrijwilligers in samenwerking met een leesconsulent die het team begeleidt bij leesbevorderingsactiviteiten. Dit succesvolle project, onder de vleugels van Kunst van Lezen, organiseerde afgelopen april een landelijke studiedag om de positieve ervaringen door te geven.

ColumBUS – De Zeeuwse Bibliotheek
Deze servicebus, ingericht voor het primair onderwijs in de provincie Zeeland, biedt een unieke vorm van schoolbegeleiding op maat. In samenwerking met het Regionaal Pedagogisch Centrum en andere maatschappelijke instellingen krijgen de leerkrachten en leerlingen op basis van een aantal thema’s per jaar informatie en ondersteuning aangeboden, digitaal en in de vorm van (kinder)boeken en secundaire literatuur. Ook activiteiten rondom leesbevordering zoals de Kinderboekenweek en De Nationale Voorleesdagen worden ‘thuisbezorgd’. Een ideale voorziening die de naam ColumBUS rechtvaardigt!


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie