HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BiblioPlus kiest nieuwe koers
25-08-2011
BiblioPlus kondigt aan in nauwe samenspraak met de gemeenten en basisscholen een nieuwe toekomstvisie te hebben opgesteld, waarin onder andere gekozen wordt voor een versterkte focus op jeugd en basisonderwijs en voor kwaliteit en toegankelijkheid.
BiblioPlus gaat in het kader van de nieuwe beleidsvisie minder sterk vasthouden aan het ideaal van een grote zelfstandige bibliotheekvestiging in elke dorpskern. Het gaat immers niet om de gebouwen, maar om de kwaliteit en toegankelijkheid van onze dienstverlening, aldus BiblioPlus. Er komt een uitgebreid netwerk van Bibliotheken op School, Plusbiebs, Dorpsbiebs en Leespunten. Daarnaast komen er meer digitale mogelijkheden waarmee de diensten van de bibliotheek 24 uur per dag, 7 dagen per week bij de mensen thuis, onderweg, op school of op het werk toegankelijk zijn.

BiblioPlus gaat extra investeren in de dienstverlening aan de jeugd en het basisonderwijs. Elke basisschool krijgt een eigen Bibliotheek op School voor kinderen van 0 tot 12 jaar en hun ouders.  Daarnaast wordt in de toekomstvisie de inzet van betrokken vrijwilligers steeds belangrijker (dit in het kader van een versterkte focus op de bibliotheek als gemeenschapsvoorziening).
Biblioplus wil in de grotere dorpskernen wel een bibliotheekvoorziening behouden. Deze zal kleiner zijn maar beschikt over een zeer actuele boekencollectie en heeft ruime openingstijden. Deze voorziening heeft van BiblioPlus de werktitel ‘Dorpsbieb’ gekregen om te benadrukken dat deze locaties ook een sociale functie hebben. In een aantal kleinere kernen waar nu geen bibliotheekvoorziening is, start BiblioPlus in samenspraak met lokale dorpshuizen Leespunten. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om ook in deze kernen gereserveerde boeken te laten bezorgen. Voor hulpbehoevende inwoners is er de service Boek-aan-Huis, aldus BiblioPlus. Dit totale netwerk van voorzieningen wordt ondersteund vanuit twee grotere bibliotheekvestigingen (Plusbiebs) in Cuijk en Boxmeer.

De nieuwe beleidsvisie van BiblioPlus is ingegeven door veranderingen in de maatschappij, de mediawereld, het onderwijs en de noodzaak van gemeenten om te bezuinigen.

De visie wordt de komende maanden voorgelegd aan de colleges van B&W en de gemeenteraden in het Land van Cuijk en Maasduinen. Over de precieze uitwerking worden per gemeente nadere afspraken gemaakt. Als de gemeenteraden instemmen met deze nieuwe toekomstvisie, start BiblioPlus in 2012 met de invoering. Dit gebeurt stap voor stap en neemt ongeveer twee jaar in beslag.

BiblioPlus heeft op dit moment vestigingen in Afferden, Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gassel, Gennep, Grave, Haps, Mill, Mook, Oeffelt, Overloon, Siebengewald, Sint Anthonis, Vierlingsbeek, Wanroij, Well en Wellerlooi. In de nieuwe plannen blijven er naast de twee Plusbiebs in Cuijk en Boxmeer, vijf Dorpsbiebs in Grave, Mill, Sint Anthonis, Gennep en Bergen.

Bij de bibliotheken in Vierlingsbeek en Overloon verandert er vooralsnog niets. Beide bibliotheken worden met privaat geld ondersteund, na een 'reddingsactie' door particulieren. (Zie eerdere berichten hierover hier en hier.)

Voor de gehele tekst van de Beleidsvisie 2012 t/m 2015: Kiezen voor jeugd, kwaliteit en toegankelijkheid, zie de website van BiblioPlus.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Stephan de Vilder
25-8-2011 14:39
Blijft toch bijzonder dat je steeds vaker aan de naam niet meer kunt aflezen om welke regio of plaatsen het gaat. Moet je bijna gaan googelen om dat te weten te komen. Focus op bibliotheek als gemeenschapsvoorziening vind ik mooi!

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie