HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
WorldCat jubileert
29-08-2011
De wereldwijde database van bibliotheekcollecties werd veertig jaar geleden ten doop gehouden.
Op 26 augustus 1971 werden de OCLC Online Centrale Catalogus en Gemeenschappelijk Catalogiseersysteem (tegenwoordig: WorldCat) in gebruik genomen. Die eerste dag catalogiseerden medewerkers van de Ohio Universiteit in Athens, Ohio, 133 boeken online, vanaf één enkele terminal. Momenteel bevat WorldCat ruim 240 miljoen records van meer dan 1,7 miljard items die zich bevinden bij aan OCLC deelnemende bibliotheken overal ter wereld.

Jay Jordan, president en CEO of OCLC: 'We feliciteren de duizenden bibliotheekmedewerkers en catalogiseerders rond de wereld die WorldCat in de afgelopen veertig jaar hebben opgebouwd, toetsaanslag voor toetsaanslag, record voor record. De OCLC’-gemeenschap en wij bij OCLC hebben iets om trots op te zijn tijdens deze veertigste verjaardag van WorldCat.'

WorldCat is een database van bibliografische informatie, opgebouwd door OCLC’-bibliotheken overal ter wereld. Elk record in de WorldCat-database bevat een bibliografische beschrijving van een enkel item of werk en een lijst van instellingen die het item in bezit hebben. De instellingen delen deze records onderling en gebruiken ze om lokale catalogi te creëren, IBL te organiseren en informatiediensten te verzorgen. Door middel van gezamenlijke catalogiseersystemen voegen bibliotheken records toe voor items die niet worden gevonden in WorldCat.

Lynne Lysiak was bij het online gaan van WorldCat net begonnen als bibliothecaris bij de bibliotheek van de Universiteit van Ohio. ‘Achteraf bezien moet ik zeggen dat we in die vroege dagen niet echt de omvang begrepen van het systeem waar we aan begonnen, maar nog minder beseften we wat de toekomstmogelijkheden zouden zijn’, zegt ze. ‘Door nu op volle kracht verder te gaan met WorldCat Local en ontwikkelingen in cloud computing, is OCLC een nieuw tijdperk binnengetreden met nieuwe diensten voor bibliotheken en hun gebruikers. Dat is een spannende ontwikkeling.’

Sinds 1971 zijn 240 miljoen records toegevoegd aan WorldCat, die staan voor meer dan 5000 jaar aan opgetekende kennis, vanaf ongeveer 3400 v.C. tot nu. De collectie van informatie bevat records in een veelvoud aan materiaalsoorten: boeken, eBooks, dvd’s, digitale bronnen, tijdschriften, geluidsopnamen, bladmuziek, kaarten, visuele materialen, gemengde materialen en computerbestanden. Net als de kennis die het beschrijft, groeit WorldCat gestaag. Elke seconde voegen deelnemende bibliotheken zeven records aan WorldCat toe. Zodra dat gebeurd is, zijn ze vindbaar op internet via populaire zoek- en partnersites, en via WorldCat.org. Records die sinds 1971 in WorldCat zijn ingevoerd zijn voortdurend gemigreerd, geherformatteerd en geactualiseerd om te voldoen aan nieuwe catalogiseringstandaards. Ze zijn honderden keren verrijkt door bibliotheekmedewerkers overal ter wereld en door OCLC medewerkers en systemen.

De eerste CRT terminal van OCLC was de Irascope Model LTE, geproduceerd door Spiras Systems. OCLC gebruikte 68 LTE’s, waarvan er nu een staat tentoongesteld in het Nationaal Museum van Amerikaanse Geschiedenis van het Smithsonian Instituut in Washington DC. Een ander exemplaar staat in het nieuwe OCLC Museum dat op deze veertigste verjaardag is geopend in Dublin, Ohio. De LTE was verbonden met OCLC via een speciaal toegewezen telefoonlijn van AT&T. De data werden verzonden met een snelheid van 2400 baud (2400 bits per seconde). Mensen kunnen nu hun mobiele telefoon gebruiken om WorldCat te raadplegen via WorldCat Local, waarbij 4G draadloze downloads 2500 keer sneller zijn dan het originele OCLC-netwerk. Kabelnetwerken zijn nu 416.000 keer sneller.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie