HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Ilpendam krijgt volwaardige bibliotheek
31-08-2011
Op 5 september opent de Bibliotheek Waterland in Ilpendam een nieuwe vestiging.
Aanstaande maandag, bij de aanvang van het nieuwe schooljaar, wordt de Bredeschool Ilpendam ingewijd. Naast kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang en de twee basisscholen is er ook een nieuwe vestiging van de Bibliotheek Waterland, die op alle werkdagen open is. De ruime openingstijden voor de bibliotheek zijn mogelijk dankzij selfservice; het grootste gedeelte van de week is de bibliotheek onbemand open.

Leden van de bibliotheek kunnen hun pas laten scannen bij de toegang van de bibliotheek. De gegevens worden gecontroleerd en als die in orde zijn gaat de deur open en kan men boeken, tijdschriften of andere materialen uitzoeken, lenen en terugbrengen. De nieuwe bibliotheek in Ilpendam heeft vrijwilligers bereid gevonden om enkele dagen in de week de bibliotheek opgeruimd te houden.

Behalve lenen en terugbrengen kan men in de onbemande bibliotheek ook een krant of tijdschrift lezen, een gratis kopje koffie drinken of gebruikmaken van internet. Er zijn ook bemande openingstijden: tijdens deze middagen is er een medewerker van de bibliotheek aanwezig voor vragen over het lidmaatschap of de collectie; in de maand september is dat elke werkdag van 14..00 – 17.00 uur.

Het heeft lang geduurd voordat Ilpendam (zo’n 1780 inwoners) een volwaardige bibliotheekvoorziening kreeg. In 2005 kwam er om financiële reden een einde aan de bibliobusvoorziening in de gemeente. In het voormalige verzorgingshuis De Ilpenhof werd een ruimte gevonden waar vrijwilligers een kleine bibliotheek konden runnen, waar de Ilpendammers bijna zes jaar lang op aangewezen waren. De collectie van ongeveer 800 boeken was vooral gericht op de jeugd, er waren zo’n 140 leden, de ledenadministatie was een kaartenbak. Aan die situatie is nu een einde gekomen.

Vanaf 1 oktober is de nieuwe bibliotheek geopend op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 17.00 uur, en bemand op dinsdag en vrijdag van 14.00 – 17.00 uur.

Foto's van de opening op 5 september zijn hier te zien. RTV Noord-Holland zond op de radio een item over de bibliotheek uit.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie