HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheken schrijven massaal in op digitale aansluiting
07-09-2011
Op 1 september sloot de termijn waarbinnen bibliotheken subsidie bij het ministerie van OCW konden aanvragen voor aansluiting op de digitale bibliotheek. Op één bibliotheek na hebben alle bibliotheken dat gedaan.
In mei maakte het ministerie van OCW bekend dat de subsidieregeling voor aansluiting op de digitale bibliotheek 2010 een vervolg zou krijgen in 2011. In 2010 hebben 68 bibliotheekorganisaties subsidie ontvangen: alle PSO’s, Plusbibliotheken en 42 basisbibliotheken. Dit jaar was de rest aan de beurt. De deadline voor het aanvragen van de subsidie was 1 september om 17.00 uur. Nagenoeg alle overgebleven bibliotheken, te weten 111 van de 112, hebben subsidie aangevraagd. Voor elk van hen is een bedrag van 37.000 euro beschikbaar.

De eerste tranche (subsidieregeling 2010) moet voor 1 april 2012 aangesloten zijn, de tweede tranche (subsidieregeling 2011) voor 31 december 2012. Het gaat hierbij om aansluiting op het centrale datawarehouse, de nationale bibliotheekcatalogus en de gemeenschappelijke website-infrastructuur.

Het achterliggende maatschappelijke doel is het bereiken van een relevante aanwezigheid op internet van de openbare bibliotheken. De openbare bibliotheek van de toekomst bestaat uit twee pijlers: de fysieke bibliotheek en de digitale bibliotheek. Met de digitale bibliotheek speelt de openbare bibliotheek in op ingrijpende veranderingen in het informatie- en mediagebruik.

Het ministerie van OCW stimuleert de opbouw en ontwikkeling van de landelijke digitale openbare bibliotheek en streeft daarbij naar een situatie waarbij alle bibliotheekorganisaties in alle 12 provincies op de digitale openbare bibliotheek van Bibliotheek.nl zijn aangesloten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie