HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BiebPanel ProBiblio: bibliotheek nodigt niet uit als ontmoetingsplaats
08-09-2011
De belangrijkste conclusie uit een BiebPanel.nl-onderzoek dat begin 2011 is uitgevoerd onder 5460 panelleden is dat de bibliotheek niet uitnodigt als ontmoetingsplaats.
37% van de leden beschouwt de bibliotheek als een ontmoetingsplaats, maar slechts één op de vijf vindt dat de bibliotheek uitnodigt om andere mensen te ontmoeten. Waarbij wordt aangemerkt dat er grote verschillen naar voren komen tussen de deelnemende bibliotheken.

Ongeveer de helft van de leden ziet de bibliotheek als een plek waar men graag langere tijd verblijft. Ook hier zijn er grote verschillen tussen de bibliotheken. De verblijfsfunctie van de bibliotheek wordt dus vaker geassocieerd met de bibliotheek dan de ontmoetingsfunctie, aldus ProBiblio.

De panelleden noemen ook verbeterpunten. Het aanbieden van eet- en drinkmogelijkheden en goede voorzieningen om ter plekke te lezen wordt gezien als de belangrijkste manieren om de verblijfsfunctie van de bibliotheek verder te ontwikkelen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat bibliotheekleden het uitlenen van materialen nog altijd de belangrijkste dienstverlening van de bibliotheek vinden. Daarnaast vinden leden het belangrijk om in de bibliotheek te kunnen rondsnuffelen en er inspiratie op te doen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Boekenwurm
14-12-2015 10:30
 Een bibliotheek hoort geen ontmoetingsplek te zijn! Zodra je een bibliotheek binnenstapt moet het we muisstil zijn! Zodat mensen datgene kunnen doen waarvoor ze naar een bibliotheek gaan: rustig een boek lezen of studeren. Als je mensen wilt ontmoeten ga je naar een cafe. Moeilijk he?!

De laatste tijd lijkt dit verschil steeds vager te worden, terwijl zeker in deze maatschappij een grote schaarste is aan  plekken waar echt rust en stilte heerst

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie