HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lezende ouders bevorderen onderwijsprestaties kinderen
09-09-2011
De manier waarop ouders hun kinderen leren omgaan met boeken en de televisie heeft blijvend effect.
Dat effect strekt zich ook uit tot de onderwijsprestaties. Kinderen van ouders die veel lezen behalen een hoger opleidingsniveau, kinderen van ouders die veel tv-kijken doen het minder goed op school. Bovendien wordt van kinderen die veel tv kijken de Body Mass Index nadelig beïnvloed: tv-kijken leidt tot vetzucht.

Aldus sociologe Natascha Notten in haar proefschrift Parents and the media. Causes and consequences of parental media socialization, waarop ze op 6 september aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveerde. In het onderzoek wordt de betekenis van ouders die hun kinderen stimuleren om te lezen benadrukt. ‘Dat kan uiteindelijk het verschil uitmaken tussen een hbo of een universitair diploma’, aldus de onderzoekster geciteerd in een nieuwsbrief van Stichting Lezen.

Het opleidingsniveau en de beroepsstatus van ouders bepalen de aard van de mediaopvoeding. In de hogere sociale milieus leest men meer serieuze literatuur en kijkt men meer naar serieuze televisieprogramma’ en is er vooral bij het lezen directe mediabegeleiding, vooral bij het lezen, komt in deze gezinnen ook vaker voor. In lagere sociale milieus heeft men een voorkeur voor plat amusement en is er minder directe begeleiding.

Kinderen nemen de mediasmaak van hun ouders over en blijven tot op hoge leeftijd een overeenkomstig lees- en kijkgedrag te vertonen. Behalve het voorbeeld dat thuis wordt gegeven heeft ook de directe begeleiding invloed. Door voorlezen en het praten over boeken wordt het leesplezier blijvend gestimuleerd. Bij televisie helpt alleen instructie om kinderen naar meer serieuze programma’s te laten kijken: beperkingen opleggen in het kijken blijkt geen effect te hebben.

Nottens, geciteerd op Medicalfacts.nl: ‘Eén tv in een gezin doet het onderwijssucces toenemen, meerdere tv’s in huis laten het afnemen. Een tv op je kamer kan betekenen dat je minder leest en minder tijd besteedt aan je huiswerk.’ En dat vele tv-kijken blijft niet zonder gevolgen: ‘De kans op een ongezond lichaamsgewicht op langere termijn neemt toe voor kinderen die veel tv kijken.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie