HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Heropening Nieuwe Nobelaer Etten-Leur na verbouwing
19-09-2011
Op 14 september is na een verbouwing van zes weken de Nieuwe Nobelaer officieel feestelijk heropend tijdens een manifestatie die tevens de lokale opening van het culturele seizoen markeerde.
Heropening Nieuwe Nobelaer Etten-Leur na verbouwing
'Max en Alex' (Theatergroep Josjes uit Etten-Leur) brachten met koets en gesecundeerd door lijfwachten met zonnebril een speciaal bezoek aan Etten-Leur om daar de bibliotheek met het doorknippen van het traditionele lintje officieel te heropenen. Zij werden verwelkomd door bibliotheekmanager Ilse Jaspers en directeur Nieuwe Nobelaer Jos Kok.

Behalve aan de bibliotheek biedt de Nieuwe Nobelaer ook onderdak aan een kunstuitleen, een speel-o-theek en aan het UITpunt/VVV. Met de verbouwing is daar de afdeling Beeldend van Kunsteducatie bij gekomen. De vernieuwde bibliotheek heeft nu een nieuw selfservice-systeem en daarnaast vallen het frisse kleurgebruik en de moderne presentatie van de boeken op. Ook is er een nieuwe (tweede) entree gekomen en is er een leescafé met gratis wifi toegevoegd.

'Wij zijn er trots op, dat we juist in deze tijd van inkrimping, de openingstijden met meer dan het dubbele kunnen verruimen,' zegt Ilse Jaspers, manager van Nieuwe Nobelaer Bibliotheek op de website van de bibliotheek. De bibliotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 20.30 uur en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Ilse Jaspers is de opvolger van interim-manager Jan-Ewout van der Putten, die het veranderingsproces en de verbouwing begeleid heeft. (Zie dit artikel - PDF, inloggen nodig)

De verbouwde Nieuwe Nobelaer is sinds 22 augustus weer voor het publiek toegankelijk. Opvallend is de nu al grote belangstelling voor de speel-o-theek, die eerder wat weggestopt zat in het gebouw, maar nu heel toegankelijk en zichtbaar in de bibliotheekruimte een plek heeft gekregen. De 30% ledenwinst binnen een jaar voor de speel-o-theek, die door Nieuwe Nobelaer-directeur Jos Kok als streven is genoemd, lijkt daarmee haalbaar.

De nieuwe indeling van de bibliotheek is bedacht door architect Jan David Hanrath. In zijn visie is er geen scheiding meer tussen boeken voor de jeugd en volwassenen. Het SISO-systeem is verdwenen en vervangen door PIM. De collectie is volgens het winkelconcept gepresenteerd. 'Tot nu toe waren die afdelingen gescheiden, maar dat verandert. Het enige verschil dat nog wordt gemaakt, is dat tussen fictie en non-fictie. Op de voormalige jeugdafdeling komen de non-fictie boeken te staan.' aldus jeugdbibliothecaris Corry van Dorst in BN/De Stem.

Zie ook de artikelen 'Bibliotheek Nieuwe Nobelaer "niet saai meer"' en 'Opening culturele seizoen Nieuwe Nobelaer slaat aan' in BN/De Stem.

Voor een fotoserie over de vernieuwe Nieuwe Nobelaer, zie hier.

Foto's: Hans BartelsPrint deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie