HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Instituut Beeld en Geluid en Archief Eindhoven werken samen bij beschikbaar stellen collectie over WO II aan onderwijs
20-09-2011
Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) hebben met ingang van 18 september een unieke collectie kindertekeningen en foto's uit de Tweede Wereldoorlog beschikbaar gemaakt voor het onderwijs. Dit gebeurt via de online leermiddelen ED*IT Basis en LES2.0.
Instituut Beeld en Geluid en Archief Eindhoven werken samen bij beschikbaar stellen collectie over WO II aan onderwijs
Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe) is het eerste regionale archief dat zich, met zijn collectie kindertekeningen en foto's uit de Tweede Wereldoorlog, aansluit bij ED*IT Basis en LES 2.0, de door Beeld en Geluid ontwikkelde onderwijsplatforms. Vanaf 18 september, de datum waarop Eindhoven zijn bevrijding door de geallieerden viert, kunnen niet alleen docenten en leerlingen uit Eindhoven, maar uit heel Nederland de bronnen die deze bevrijding herdenken raadplegen.

Via de online leermiddelen ED*IT Basis en LES2.0 kunnen leerlingen en docenten uit het primair en voortgezet onderwijs kennismaken met de bijzondere deelcollectie van het RHCe. Deze collectie wordt in ED*IT Basis en LES 2.0 verrijkt met leermateriaal voor leerlingen uit het primair en voortgezet onderwijs.

De deelcollectie van het RHCe bestaat uit tientallen tekeningen, foto’s en documentatiemateriaal over de Tweede Wereldoorlog. De tekeningen zijn vlak na de Tweede Wereldoorlog gemaakt door leerlingen van het St. Catharinalyceum, die in de tekenles van Karel Vermeeren de opdracht kregen om hun eigen oorlogservaringen uit de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten. De tekeningen verdwenen in de vergetelheid en doken pas weer op bij de overdracht van de nalatenschap van Vermeeren (1912-1998) aan het RHCe. Ruim dertig tekenaars zijn getraceerd. Allemaal vrouwen, want het St. Catharinalyceum was een meisjesschool. Aan de hand van hun eigen tekening vertellen ‘de meisjes van toen’ over hun oorlogsbelevenissen. Door al deze verhalen is een schat aan kleine geschiedenissen ontstaan, aldus het RHCe.

Docenten en leerlingen kunnen in ED*IT Basis en LES 2.0 zelf bronnen uit de verschillende collecties combineren. Van het uitvoeren van een zoekactie tot het zelf produceren van tijdlijnen, presentaties, dossiers en lessen. Andere erfgoedinstellingen gingen het RHCe voor, waaronder Naturalis, Museum voor Volkenkunde en Amsterdam Museum
ED*IT en LES 2.0 bieden de collectie van het RHCe aan naast collecties van andere erfgoedinstellingen, en verrijkt deze collecties door ze op elkaar aan te sluiten, te koppelen aan vakgebieden en te voorzien van educatieve beschrijvingen. De tekeningen en foto’s uit de collectie van het RHCe verlenen authenticiteit aan de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt nog versterkt door bronnen van andere erfgoedinstellingen over deze periode, zoals de foto’s van het Nationaal Archief, de artikelen van Geschiedenis Innl (Nationaal Historisch Museum) en de vele historische programma’s uit de collectie van Beeld en Geluid, zo stellen de betrokken organisaties.


Beeld: Tekening van een leerling van het St. Catharinalyceum, uit de collectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe)Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie