HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Geen gemeentelijke bijdrage voor opknappen Nijmeegse bibliotheken
21-09-2011
In Nijmegen zien de meeste raadsfracties niets in een eenmalige bijdrage van 4,5 ton voor het opknappen van vestigingen van de bibliotheek.
De bibliotheek in Nijmegen moet de komende jaren zes ton inleveren en gaat van 5,4 miljoen euro subsidie terug naar 4,8 miljoen in 2014. In het kader daarvan wil de bibliotheek zeven van haar twaalf vestigingen sluiten. Dianne Weersink, directeur van de Bibliotheek Gelderland Zuid, wil de filialen die open blijven flink verbeteren. Zij vroeg hiervoor onlangs een eenmalige bijdrage aan de gemeente, zo bericht De Gelderlander.

Wethouder Henk Beerten (D66) ziet niets in een eenmalige bijdrage, een standpunt dat gedeeld wordt door de meeste raadsfracties. Zij vinden dat de bibliotheek zelf aan geld voor de investeringen in de filialen te komen, bijvoorbeeld door het versneld sluiten van de zeven filialen. De planning is momenteeel dat de filialen in Neerbosch, Bottendaal en Lindenholt dit jaar dicht gaan, die in Lent en Heselaan in 2012 en Hengstdal en Brakkenstein in 2013. Tot 2014 is de bijdrage van 5,4 miljoen gegarandeerd. ‘Tot die tijd kan de bibliotheek bespaarde middelen dus elders inzetten’, aldus raadslid Kristie Lamers (D66).

De raadsfracties lijken er voorts moeite mee te hebben dat de bibliotheek voor zichzelf een rol weggelegd ziet als podium voor cultuur, debat en ontmoeting. Ze zien dit niet als een taak voor de bibliotheek. ‘ Dat kunnen andere instellingen veel beter’, aldus Lamers.

Zie ook het eerdere bericht over de sluiting van de filialen.

In de nieuwe opzet is meer samenwerking met scholen voor de bibliotheek een speerpunt. Die onderwijsinstellingen moeten wel voor de extra service gaan betalen. De eerste reacties op dit punt zijn volgens De Gelderlander niet al te positief.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie