HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek op het station Haarlem vandaag officieel geopend
21-09-2011
Na enkele weken proefgedraaid te hebben, opende de Bibliotheek op het station in Haarlem vandaag officieel haar deuren. Bij wijze van openingshandeling ontving gedeputeerde Cultuur van Noord-Holland, Elvira Sweet, uit handen van Anne Rube, directeur ProBiblio, het tweehonderdvijftigste lidmaatschap van de stationsbibliotheek.
Bibliotheek op het stationVoorafgaand aan de officiële openingshandeling waren er toespraakjes van vertegenwoordigers van de bij de Bibliotheek op het station betrokken partijen: Anne Rube, Elvira Sweet, Pieter Heiliegers, wethouder Haarlem, Lotte Sluyser, directeur Bibliotheek Haarlem, en Michiel Noy, algemeen directeur NS Poort.

Anne Rube gaf aan dat wat vijf jaar geleden in Zuid-Holland met het ontstaan van het idee voor een stationsbibliotheek begonnen was, niet altijd een gemakkelijke reis was geweest, maar dat ze er trots op was dat als (voorlopige) bestemming nu het station van Haarlem bereikt was. Vanaf het moment dat de Bibliotheek op het station is opengegaan om proef te draaien, op 8 augustus, hebben ruim 5000 mensen de bibliotheek bezocht en de reacties zijn overwegend positief, aldus Rube. ‘Is dit een bibliotheek?’ en: ‘Eindelijk weer eens iets op een station dat je niet in je mond hoeft te stoppen’, zo citeert Rube twee reacties. Rube noemt het opvallend dat men van tevoren had ingeschat dat met name de lichte, kleine boeken goed zouden lopen, maar dat het juist het zwaarste en grootste boek is dat de uitleen top 10 aanvoert: het kookboek Jamie in 30 minuten. Bibliotheek op het station HaarlemMet als goede tweede het in omvang al evenmin bescheiden Wij zijn ons brein van Dick Swaab.

Elvira Sweet gaf aan er trots op te zijn dat provinciehoofdstad Haarlem de primeur heeft met het openen van deze eerste stationsbibliotheek van Europa. Bibliotheken vervullen volgens haar nog steeds een belangrijke functie door als laagdrempelige en onafhankelijke organisatie toegang te verschaffen tot informatie. Juist in tijden van bezuinigingen zijn innovaties noodzakelijk, want de behoeftes van gebruikers veranderen, mede onder invloed van de digitale ontwikkelingen. De bibliotheek moet dan ook zeker inspelen op die ontwikkelingen, maar ook het lezen en lenen van fysieke boeken blijft belangrijk en de Bibliotheek op het station sluit op een vernieuwende manier aan bij deze behoefte. Reden waarom de provincie Noord-Holland in 2009 met een bijdrage van twee ton bijgedragen heeft aan de realisering van de Bibliotheek op het station.

Pieter Heiliegers stelde dat er vanuit de gemeente 4,6 miljoen euro naar de plaatselijke bibliotheek gaat. Een fiks bedrag, maar het onderstreept ook het belang dat de gemeente hecht aan een goede bibliotheekvoorziening. Wat Heiliegers vooral aanspreekt in het project zijn het ondernemerschap en de pioniersgeest die eruit spreken. Hij verwees naar het feit dat het op een dag na precies 172 jaar geleden is dat De Arend als eerste trein in Nederland het traject tussen Haarlem en Amsterdam aflegde. Eenzelfde pioniersgeest spreekt uit de realisering van deze eerste stationsbibliotheek van Europa, aldus Heiligiers.

Lotte Sluyser sprak de hoop uit dat de stationsbibliotheek bijdraagt aan het ontkrachten van het nog steeds bestaande idee van de bibliotheek als een stoffig en ouderwets instituut.

Michiel Noy ten slotte benadrukte dat de NS veel heeft met lezen en boeken (zie o.a. de NS Publieksprijs) en de Bibliotheek op het station sluit daar perfect bij aan. Het is ook een mooie aanvulling op de voorzieningen die er al zijn op stations, aldus Noy. De NS ziet dan ook mogelijkheden voor uitbreiding van het concept naar andere stations, iets waar al plannen toe bestaan maar waarbij wel nog gekeken moet worden naar de praktische haalbaarheid.

Voor eerdere berichtgeving over de Bibliotheek op het station, zie hier, hier en hier.

De Bibliotheek op het station heeft een eigen website.


Foto's: Gerrit Serné


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie