HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Omvang KB-webdienst Historische Kranten sterk gegroeid
23-09-2011
De Koninklijke Bibliotheek heeft de webdienst Historische Kranten uitgebreid met 500.000 pagina’s naar een totaal van twee miljoen.
Uit heel Nederland, de West en uit vier eeuwen zijn er kranten bijgekomen, zo bericht de KB. Het gaat voor het eerst ook om naoorlogse kranten, zoals het Nieuwsblad van het Noorden, de Amigoe di Curaçao en de Juinensche Courant.

Ruim twintig achttiende-eeuwse kranten, zoals de Utrechtsche Courant en de Nationaale Courant, laten de ontwikkeling van de Bataafse republiek tot en met de inlijving bij Frankrijk zien. Enkele Surinaamse kranten uit de negentiende eeuw zijn nu beschikbaar, en dertig jaargangen van de twintigste-eeuwse Amigoe di Curaçao. De Amigoe is van na de oorlog; voor het eerst zijn recentere kranten opgenomen. Belangrijke delen van het Nieuwsblad van het Noorden en het Nieuwsblad van Friesland zijn nu doorzoekbaar, evenals enige jaargangen van De Telegraaf, met de eerste kleurenpagina’s in de website. Speciale vermelding verdient de Juinensche Courant, een parodie op een huis-aan-huisblad die Kees van Kooten en Wim de Bie in de jaren 1982-1983 voor de VPRO maakten.

De webdienst Historische Kranten is sinds de lancering in mei 2010 al bijna een miljoen keer bezocht. Gelijktijdig met deze aanvulling van een half miljoen pagina’s is de KB overgestapt op nieuwe software, zodat de site nu een veel snellere performance kent. Hierdoor is het mogelijk om vanaf nu periodiek honderdduizenden pagina’s toe te voegen. Tot eind volgend jaar zal de webdienst in fasen worden uitgebreid van twee miljoen naar negen miljoen pagina’s.

De webdienst is tot stand gekomen in het kader van het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/Agentschap NL, voorheen SenterNovem.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie