Een daadwerkelijke breuk betekent sluiting van de Bibliotheek Mook.
De kans bestaat dat de
Bibliotheek Mook dan per 1 januari 2012 gesloten wordt. Onderhandelingen tussen de gemeente en
BiblioPlus over bezuinigingen zijn op niets uitgelopen, zo bericht
De Gelderlander.
BiblioPlus wil een
nieuwe koers gaan varen met een versterkte focus op jeugd en basisonderwijs en nadruk op kwaliteit en toegankelijkheid, zo valt op haar
website te lezen: ‘Het ideaal van een grote zelfstandige bibliotheekvestiging in elke dorpskern wordt losgelaten. Het gaat immers niet om gebouwen, maar om de kwaliteit en toegankelijkheid van de dienstverlening. Er komt een uitgebreid netwerk van Bibliotheken op School, PlusBiebs, Dorpsbiebs en Leespunten.’
De gemeente Mook en Middelaar zal aan deze afgeslankte bibliotheekservice jaarlijks ruim een ton kwijt zijn. Het
college vindt dat te veel: de
gemeenteraad heeft besloten de huidige subsidie van 200.000 euro per jaar in een periode van drie jaar te reduceren tot 50.000 euro. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad daarom voor om de samenwerking met BiblioPlus te verbreken.
Volgens
De Gelderlander moet de gemeente BiblioPlus waarschijnlijk ruim drie ton aan uittreedkosten betalen, maar is het nog niet duidelijk of de banden met BiblioPlus zomaar verbroken kunnen worden, gelet op de overeenkomst van de overheid en VNG waarbij gemeenten geacht worden het bibliotheekwerk financieel te steunen.
Als de Mookse bibliotheek wordt opgeheven zullen de inwoners van Mook en Middelaar in de toekomst aangewezen zijn op bibliotheken in buurgemeenten. Het is echter de vraag hoe lang Mookenaren in andere bibliotheken in de buurgemeenten welkom zijn als duidelijk wordt dat de gemeente zelf geen geld uitgeeft aan een fatsoenlijke bibliotheek.
Eerder meldde de Gelderlander al dat het voornemen van de gemeente Mook en Middelaar om de plaatselijke bibliotheek te sluiten op stevige kritiek uit omliggende gemeenten kon rekenen. In juni hebben de wethouders van zeven buurgemeenten, waaronder Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep en Grave, de Mookse gemeenteraad in een brief dan ook opgeroepen om niet uit BiblioPlus te stappen. De bibliotheken in het land kunnen volgens de wethouders alleen bestaan als gemeenten hun medeverantwoordelijkheid voor het bibliotheekstelsel nemen. Mook dreigt zich te onttrekken aan een collegiale afspraak die ooit binnen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is genomen, zo werd gesteld in de brief van de zeven wethouders. In de brief schrijven de wethouders dat de bibliotheek een laagdrempelige basisvoorziening is die essentieel is voor de ontwikkeling van de inwoners, 'Juist in deze tijd is het noodzakelijk om te blijven investeren in taalvaardigheid en kennisontwikkeling, om zó de fundamenten te leggen voor een sterke toekomst,' aldus de wethouders.
Op 1 juli
berichtte de Gelderlander nog dat na een verhitte discussie in de raad de sluiting van de Mookse openbare bibliotheek per 1 januari 2012 van de tafel leek te zijn. Het idee van het college dat de inwoners na de sluiting maar in buurgemeenten boeken zouden moeten gaan lenen werd door PvdA'er Lee Tonnaer als 'beschamend' betiteld: 'Het stelsel van bibliotheken kan alleen bestaan wanneer alle gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen. Uittreden is in feite een keuze om te gaan parasiteren op de buurgemeenten,' zo wordt Tonnaer geciteerd in
de Gelderlander. Er werd besloten opnieuw met BiblioPlus te gaan onderhandelen. Die onderhandelingen zijn dus blijkbaar op niets uitgelopen.