HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Amazon uitleendienst e-books bibliotheken gelanceerd in de VS
25-09-2011
Eerder dit jaar kondigde Amazon al aan dat er binnen enkele maanden e-books van diverse Amerikaanse bibliotheken geleend zouden kunnen worden, die via de e-reader Kindle gelezen kunnen worden. Vorige week werd bekend dat deze leendienst nu is gelanceerd.
Deze dienst, die is ontwikkeld in samenwerking met e-bookdistributeur Overdrive, maakt het mogelijk voor Kindle-bezitters of gebruikers van de Kindle-apps om e-books te lenen uit het aanbod van meer dan 11.000 Amerikaanse openbare bibliotheken.

Amerikaanse klanten van Amazon die een Kindle bezitten of gebruik maken van de gratis Kindle-apps kunnen nu dus e-books lenen uit het assortiment van de ruim 11.000 bibliotheken die zaken doen met Overdrive. Bovendien kunnen ze bookmarks maken, notities aanbrengen en passages markeren. Dankzij de Whispersync-technologie blijven deze aantekeningen en markeringen bewaard. Ook social media als Facebook en Twitter zijn in de leendienst van Amazon geïntegreerd.

Gebruikers kunnen de website van de bibliotheek raadplegen waar ze lid van zijn, kiezen een ebook dat ze willen lenen en opteren voor de functie ‘Send to Kindle.’ Ze worden dan doorverwezen naar Amazon.com, waar ze inloggen met hun Amazon-account. Daarna wordt het ebook automatisch (via Wi-Fi of 3G) verzonden naar het door hen geselecteerde apparaat, zo wordt uitgelegd op ereaders.nl. Om gebruik te maken van deze Kindle Library Lending Service hebben gebruikers dus een bibliotheekkaart en een Amazon-account nodig.

Jay Marine, directeur van Amazon Kindle, zei bij de lancering van de Kindle Library Lending Service: 'Starting today, millions of Kindle customers can borrow Kindle books from their local libraries. Libraries are a critical part of our communities and we're excited to be making Kindle books available at more than 11,000 local libraries around the country.'

Net als bij ' gewone boeken' blijft het ook bij de e-books voor bibliotheken zo dat slechts een beperkt aantal exemplaren uit te lenen is. De op de Kindle gedownloade bibliotheekboeken verdwijnen als de uitleentermijn verstreken is. De uitleentermijn kan echter wel verlengd worden of de boeken kunnen worden gekocht bij Amazon, inclusief de bookmarks en notities die de gebruiker mogelijk gemaakt heeft, aldus engadget.com.

Amazon deed een eerste test met de Kindle Library Lending Service in de bibliotheken van Seattle en King County, alvorens de dienst uit te rollen over het hele land.

Tot nu toe was het lenen van e-books via bibliotheken in de VS voorbehouden aan mensen met een e-reader die het ePub-formaat kan openen, zoals bijvoorbeeld de Sony Readers.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie