HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
DBNL digitaliseert oudere titels van WPG Uitgevers
27-09-2011
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) en WPG Uitgevers hebben vandaag bekendgemaakt een samenwerking aan te gaan waarbij DBNL de komende maanden zo'n 2000 oudere titels van WPG Uitgevers zal digitaliseren en beschikbaar stellen.
Tot het concern WPG Uitgevers behoren de uitgeverijen De Bezige Bij, Thomas Rap, Cargo, De Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar en Athenaeum—Polak & Van Gennep.
DBNL zal van deze uitgeverijen duizenden out-of-print titels digitaliseren en als e-book beschikbaar stellen.

Op de website van de DBNL zullen de titels volledig doorzoekbaar zijn en kunnen fragmenten worden gelezen. Voor het kunnen downloaden van de volledige tekst kan worden doorgeklikt naar webwinkels als Bol, AKO, Libris en Selexyz, zo stelt DBNL.

DBNL meldt deze samenwerking als een volgende belangrijke stap te zien bij het voor een groot publiek open leggen van de schatten uit het Nederlandse en Vlaamse literaire verleden. Inmiddels is ook met Meulenhoff/Boekerij overeenstemming bereikt over het digitaliseren van de hoogtepunten uit dit fonds. Met andere uitgevers zijn nog gesprekken gaande. Bovendien werkt DBNL op veler verzoek aan de conversie naar e-pub van een groot deel van de honderden rechtenvrije titels die al op haar website staan.

Volgens DBNL is er een toenemende vraag naar boeken uit de tweede helft van de twintigste eeuw die inmiddels niet meer in gedrukte vorm leverbaar zijn. Door de opkomst van e-readers is er een behoefte ontstaan aan een groter aanbod, waarbij mensen ook toptitels uit het recente verleden in digitale vorm zouden willen lezen. Tot op heden zijn er via commerciële partijen voornamelijk hedendaagse uitgaven als e-book beschikbaar.

WPG Uitgevers stelt dat de samenwerking met de DBNL de strategie van de WPG Uitgeverijen ondersteunt om op zo kort mogelijke termijn zoveel mogelijk boeken als digitaal boek te kunnen aanbieden. Per 1 januari 2012 zullen van de WPG-uitgeverijen ruim 5000 boeken digitaal beschikbaar zijn.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie