HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BibliOosterschelde en basisscholen ondertekenen convenant
28-09-2011
Samenwerking bibliotheek in basisscholen in Oudelande, Ovezande, Lewedorp en ’s Heerenhoek in het kader van Kunst van Lezen.
Morgen ondertekenen de directeur van BibliOosterschelde en de directeuren van basisscholen de Zandplaat, de Schakel, Don Bosco en de Leeuwerik in basisschool de Zandplaat in Ovezande het convenant Kunst van Lezen. In samenspraak met de gemeente Borsele als opdrachtgever en subsidiënt, is gekozen om op vaste plaatse servicepunten in te richten: een bibliothecaris wekelijks in de klas en een Leespunt. De ondertekenaars zien de samenwerking als een onderstreping van het belang van het project Kunst van Lezen, de Bibliotheek op de Basisschool. In de overeenkomst staan de afspraken die de bibliotheek en de scholen met elkaar maken voor een zo goed mogelijke uitvoering van een gezamenlijk leesbevorderingsplan.

In een tijd van ontlezing en groeiende taalachterstanden is voor BibliOosterschelde als kenniscentrum voor lezen een belangrijke rol weggelegd. Waar het gaat om leesbevordering en leesplezier bij kinderen, ligt het voor de hand dat bibliotheken nauw samenwerken met basisscholen. Behalve thuis leren kinderen immers vooral op school dat lezen leerzaam én vooral ook leuk is. Om deze samenwerking te stimuleren, startte Kunst van Lezen in 2008 met het project ‘Bibliotheek op de Basisschool’. Kunst van Lezen stimuleert structurele samenwerking met betrekking tot leesbevordering tussen bibliotheken en basisscholen op basis van op elkaar afgestemd beleid. Dit beleid wordt op alle niveaus binnen beide organisaties gedragen. Praktisch gezien betekent dit dat er wekelijks een bibliothecaris in de klas komt die het leesplezier bij kinderen bevordert.

Kinderen van 0 tot 12 jaar kunnen leesboeken vinden in het Leespunt. Verder is er een kleine collectie romans én grootletterboeken voor ouderen. Het Leespunt richt zich op kinderen. Ook is het Leespunt voor mensen die niet naar de bibliotheek in Heinkenszand of ’s-Gravenpolder kunnen komen.

Met de service ‘Boek op maat’ is de gehele collectie van alle Zeeuwse bibliotheken beschikbaar. De bibliothecaris helpt met reserveren en neemt gereserveerde materialen mee naar het Leespunt, waar u ze kunt afhalen. Boek op maat’ is voor iedereen. Van een kind dat boeken nodig heeft voor een spreekbeurt tot een oudere die iedere week een grootletterboek of dvd wil lenen.

Zie ook het eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie