HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Leencafé als vervanging van wijkfiliaal
30-09-2011
Een inwoonster van Marsdijk (Assen) heeft een alternatief bedacht voor wijkfilialen die gesloten worden.
De Bibliotheek Assen zal wegens de bezuinigingen vier wijkfilialen sluiten: per 1 januari 2012 Peelo en Vredeveld, een jaar later Marsdijk en Kloosterveen. Teresa Kloosterhuis uit Marsdijk kwam op het idee van een wijkvoorziening waar boeken en speelgoed geleend kunnen worden en waar activiteiten worden georganiseerd, zoals voorleesuurtjes, een boekenclub en kindertheater. In samenwerking met wijkorganisaties, ondernemers en het onderwijs wil zij proberen een dergelijk Leencafé te realiseren, zo bericht het Asser Journaal.

Op Blogspot schrijft Kloosterhout: ‘De Bibliotheek Assen gaat haar wijkfilialen sluiten. Als fan van de bieb in mijn wijk Marsdijk, dacht ik: zou zo'n bieb niet zelfstandig kunnen draaien? Dus ik heb op internet informatie gezocht. Daar vond ik dat de Bibliotheek een hele brede doelstelling heeft: informatie verstrekken, educatie, mediawijsheid en leesbevordering. De toekomst wordt gezocht in de digitale bibliotheek en e-readers.

Ik denk dat we terug moeten naar de basis: boeken uitlenen. Maar dan als wijkvoorziening onder de vlag van een wijkvereniging. Waar je boeken en speelgoed leent en een lekker kopje koffie of thee kunt drinken: een Leencafé. Waar je aan de stamtafel een praatje maakt met je buurtgenoten. Hiervoor kun je samenwerken met gemeente, winkeliers, bibliotheek, scholen en andere partijen.

De leden betalen een jaarlijkse contributie ter hoogte van het huidige bibliotheekabbonnement. De opbrengsten worden ingezet om personeel in te huren -naast vrijwilligers, (maatschappelijke) stagiairs en vrijwilligers- en om boeken, speelgoed en andere benodigde materialen te kopen. Daarnaast worden boeken, speelgoed en geld ingezameld (crowdfunding) en gesponsord door lokale ondernemers en fondsen. Er wordt koffie, thee, ranja en iets lekkers erbij verkocht.

Als mensen boeken of speelgoed inleveren, of meehelpen, dan wordt de contributie kwijtgescholden. Er worden activiteiten georganiseerd zoals voorleesuurtjes, kindertheater, boekenclub, lezingen en workshops. De activiteiten worden verzorgd door lokale ondernemers en instellingen zoals jongerenwerk, theater- en muziekschool, brede school, etc. Kunstenaars en wijkondernemers kunnen hun kunstwerken en producten tentoonstellen en verkopen.’

Kloosterhout heeft alle wijkverenigingen en scholen in Assen een brief gestuurd. Haar campagne voor een Leencafé is te volgen via Twitter.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie