HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Uitspraak hoger beroep bezuinigingen Buren in november verwacht
09-10-2011
De Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB) meldt de uitspraak in het hoger beroep tegen de gemeente Buren aangaande de bezuinigingen op de bibliotheek te verwachten in november.
De zaak diende op 28 september jl. voor een meervoudige kamer, zo meldt de VOB.

De gemeente Buren wil in de periode 2013-2016 de subsidie aan de Bibliotheek Rivierenland volledig afbouwen. De VOB had de zaak aangespannen om dit voornemen door de rechter te laten toetsen aan het Bibliotheekcharter, om zo jurisprudentie te verkrijgen over de handelwijze van gemeenten die de subsidie voor het openbare bibliotheekwerk geheel intrekken (100% bezuiniging) of die zeer zwaar bezuinigen.

In de Gelderlander wordt gesteld dat de uitspraak in de zaak tegen de gemeente Buren ook van belang kan zijn voor de bezuinigingsplannen van de gemeente Mook met betrekking tot de plaatselijke bibliotheek. Net als de gemeente Buren wil ook de gemeente Mook de subsidie aan de bibliotheek afbouwen. Wethouders van zeven buurgemeenten van Mook, waaronder Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep en Grave, hadden de Mookse gemeenteraad in reactie op deze plannen in een brief opgeroepen om niet uit de betrokken basisbibliotheek BiblioPlus te stappen, met verwijzing naar de in het Bibliotheekcharter vastgelegde collegiale afspraak. De bibliotheken in het land kunnen alleen bestaan als gemeenten hun medeverantwoordelijkheid voor het bibliotheekstelsel nemen, aldus de wethouders.
Zie hierover eerdere berichtgeving.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie