HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bezuinigingen Bibliotheek Amsterdam variëren sterk per stadsdeel
30-10-2011
De Amsterdamse bibliotheekvestigingen moeten gemiddeld 17 procent van hun budget inleveren als gevolg van bezuiningen, zo meldt Het Parool, maar er zijn daarbij grote verschillen tussen de stadsdelen.
Het Parool meldt in de krant van 26 oktober dat uit een inventarisatie van de gemeentelijke dienst Maatschappelijke Ontwikkeling onder andere zou blijken dat de bibliotheken in stadsdeel Zuidoost het zwaarst getroffen worden. Het stadsdeelbestuur wil er 35 procent op het budget bezuinigen. In de stadsdelen West en Nieuw-West liggen deze percentages op respectievelijk 33 en 32 procent.

Het beeld voor wat betreft de bezuinigingen varieert in Amsterdam sterk per stadsdeel. Zo zouden de bezuinigingen in de stadsdelen Oost, Zuid en Noord veel lager uitkomen, met respectievelijk 13, 12 en 8 procent. De centrale vestiging zou 6 procent in moeten leveren, aldus Het Parool (Zie: 'Bieb in de stad levert flink in').

Uit de inventarisatie van de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling zou blijken dat er van de huidige 25 Amsterdamse bibliotheekvestigingen in het gunstigste geval 23 en in het ongunstigste geval 19 zullen overblijven. In West verdwijnen mogelijk drie van de vijf vestigingen, en Nieuw-West wellicht eveneens drie van de vijf en in Oost moet misschien een van de drie vestigingen sluiten. In de overige stadsdelen wordt bezuinigd zonder dat dit tot sluitingen zal leiden.

Een van de vestigingen in West die onder vuur liggen is die in de Spaarndammerbuurt. Rond dit filiaal heeft zich een zeer actieve bewonersgroep gevormd, die actievoert tegen sluiting, onder andere via de blog Behoud de Bieb, protestacties, inspraakmogelijkheden, handtekeningenacties, het uitbrengen van een boekje met argumenten pro bibliotheek, het werven van nieuwe bibliotheekleden et cetera.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie