HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Europeana en Digital Public Library of America gaan samenwerken
01-11-2011
De twee grote digitale bibliotheeknetwerken Europeana en de Digital Public Library of America (DPLA) hebben aangekondigd samen te gaan werken, door de technische structuur aan elkaar aan te passen, zodat de collecties compatibel worden met elkaar.
Europeana ging eind 2008 online en biedt toegang tot de digitale collecties van grote Europese bibliotheken, musea en archieven. De totale collectie omvat nu meer dan 15 miljoen bestanden. DPLA is een Amerikaans project gericht op het tot stand brengen van een grootschalige digitale bibliotheek die voor iedereen toegankelijk is. Het project is opgericht in 2010 door Berkman Center for Internet & Society van de Harvard University.

Robert Darnton, bestuurslid van DPLA, zegt over de samenwerking: 'Door de samenwerking tussen Europeana en DPLA zullen gebruikers waar dan ook uiteindelijk met één muisklik toegang hebben tot de gecombineerde rijkdommen van deze twee systemen. De geaggregeerde databases omvatten miljoenen boeken, pamfletten, kranten, manuscripten, afbeeldingen, geluidsopnames, beeldfragmenten en andere materialen in verschillende formats,' aldus Darnton.

Een van de eerste resultaten van de samenwerking zal een virtuele tentoonstelling zijn over de migratie van Europeanen naar Amerika. De DPLA en Europeana willen op deze wjze de potentie tonen van hun in gezamenlijkheid beschikbaar gestelde collecties, door materiaal te digitaliseren en gratis beschikbaar te stellen over de trek van de Oude naar de Nieuwe Wereld.
Dit pilotproject zal onder andere tekst- en beeldmateriaal (brieven, foto's, officiële documenten) presenteren dat een beeld geeft van de ontberingen en de cultuurschok die veel Europeanen (van de sjtetls in Rusland tot de Ierse boerengehuchten) ondergingen toen ze naar onbekende en onherbergzame gebieden trokken om er vaak onder barre omstandigheden een nieuw leven op te bouwen, aldus de samenwerkingspartners.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie