HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kinderen vormen levende keten om bibliobus Maurik te behouden
03-11-2011
De leerlingen van twee basisscholen uit Maurik hebben vandaag een levende keten om hun bibliobus gevormd uit protest tegen het mogelijk verdwijnen van de bus uit hun dorp.
De bibliobus zal per 1 juli 2012 verdwijnen als gevolg van het opheffen van de subsidie aan het bibliotheekwerk door de gemeente Buren, zo stelt Bibliotheek Rivierenland, die verantwoordelijk is voor de bibliotheekvoorziening in elf gemeenten in het Rivierenland, waaronder Buren.

Bibliotheek Rivierenland meldt in een bericht op haar website de protestactie van de kinderen te steunen.

Het besluit van de gemeente Buren om de subsidie voor het bibliotheekwerk in de gemeente volledig te beëindigen was voor de VOB reden een juridische procedure tegen Buren te beginnen om zo jurisprudentie te verkrijgen aangaande het bibliotheekbestel en het Bibliotheekcharter.  De rechter heeft vandaag een uitspraak in deze kwestie gedaan die inhoudt dat een gemeente niet verplicht is een bibliotheekvoorziening in stand te houden, met als consequentie dat de gemeente Buren in het gelijk gesteld is en de bibliobus niet in stand hoeft te houden.

Buren is zeker niet de enige Gelderse plaats waar de bibliobusvoorziening bedreigd is. Zo meldde het Brabants Dagblad onlangs dat zeker de helft van het aantal halteplaatsen in Gelderland dreigt te verdwijnen. Van de nu nog 139 halteplaatsen zullen er als gevolg van bezuinigingen 65 tot 80 verdwijnen. Ook zal de bibliobus op veel haltes korter blijven staan. Veel dorpen in Gelderland zullen eind 2012 geheel verstoken zijn van een bibliobus. Van de zeven bussen blijven er, zoals het er nu naar uitziet, drie of vier over, aldus het Brabants Dagblad.
Een ander voorbeeld van een gemeente waar de bibliobusvoorziening wordt aangetast is Overbetuwe, waar de bus vanaf 1 januari zal verdwijnen uit de kernen Driel, Herveld, Oosterhout en Valburg.
Andere Gelderse gemeenten waar de bibliobus waarschijnlijk zal verdwijnen zijn onder andere: Rijnwaarden, Epe, Oldebroek, West Maas en Waal, Harderwijk, Nunspeet, Neder-Betuwe, Neerijnen, Lingewaal.

Op de website van Omroep Gelderland is een radioverslag te beluisteren en een tv-item te bekijken over de opheffing van de bibliobus en de protestactie van de leerlingen in Buren. Ook het Jeugdjournaal besteedde aandacht aan het verdwijnen van de bibliobus. Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie