HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Amazon start met uitlenen e-books
06-11-2011
Amazon begint met het uitlenen van e-books. Amazon noemt de dienst: Kindle Owner's Lending Library.
De uitleendienst (door Wired een 'Netflix-for-books' genoemd) is beschikbaar voor Kindle-bezitters met een Amazon Prime Membership. Voldoet men aan deze twee voorwaarden, dan kan men gratis 1 e-book per maand lenen, 'with no due dates,' zoals Amazon stelt. Het is echter mogelijk slechts een boek tegelijkertijd te lenen; als men een ander boek wil lenen, wordt het eerste boek van de Kindle verwijderd. 
Het bedrijf wil hiermee de verkoop van de Kindle en van het Prime Membership stimuleren. Leden met een Amazon Prime Membership kunnen overigens ook onbeperkt streaming video kijken. Volgens Emerce gaat Amazon zo ook steeds directer de strijd aan met Google. De dienst is voorlopig alleen beschikbaar binnen de Verenigde Staten.

De Kindle Owner's Lending Library biedt vooralsnog ongeveer 5000 titels. Op verschillende plaatsen wordt het aanbod op dit moment nog als vrij beperkt gekarakteriseerd, aangezien geen van de zes grootste Amerikaanse uitgevers vooralsnog met titels vertegenwoordigd is in dit aanbod.

In september startte Amazon met een leendienst van e-books door bibliotheken, waarbij wel een uitleentermijn (van 7 tot 14 dagen) gehanteerd wordt, maar waarvoor geen Amazon Prime Membership (79 dollar) betaald hoeft te worden. In The Wall Street Journal wordt gesteld dat de introductie van deze dienst tot een significante toename van de uitleen van e-books door bibliotheken heeft geleid. Als voorbeeld wordt verwezen naar de bibliotheek van Seattle, waar in de maand na de introductie het aantal uitleningen van e-books met 32% zou zijn toegenomen. De Wall Street Journal citeert 'electronic-resources librarian' Kirk Blankenship van de bibliotheek van Seattle, die stelt zich niet al te veel zorgen te maken over het feit dat Amazon nu een eigen uitleendienst voor e-books start, omdat veel mensen niet bereid zullen zijn een Prime Membership te betalen. Ars Technica noemde de uitleendienst via bibliotheken 'clunky, but awesome'.

Intussen heeft in Nederland Hema aangekondigd te gaan starten met de verkoop van e-books en gedrukte boeken via de eigen website. Directievoorzitter Ronald van Zetten maakte dit bekend in het programma Zakendoen met Frits Huffnagel op BNR Nieuwsradio. 'Vanaf het einde van deze maand gaan we boeken online verkopen en thuis bezorgen,' aldus Van  Zetten. De winkelketen wil een aanbod creëren van 800.000 titels, zo wordt gesteld op de website van BNR. Het aanbieden van boeken is volgens Van Zetten een logische stap, omdat de boekenbranche het momenteel lastig heeft. 'Dit is een ideaal moment om in te stappen.'

Eind november kan men via de Hema-website dus zowel gedrukte boeken bestellen en thuis laten bezorgen als ook digitale boeken aanschaffen en downloaden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

Marjolein
7-11-2011 12:04
Nou bol.com nog... Wordt dit weer een verhaal dat we als bibliotheken weer achter de feiten aanlopen?!
Karel
2-12-2011 17:10
 Echt HEMA.
Bradley
20-10-2021 11:34
I visit daily a few web pages and websites to read posts, but this web site gives feature based posts. atletico madrid tröja CelindaMa Sverige Tröja LeonoraHu
Hildegarde
28-10-2021 03:39
I seriously love your blog.. Great colors & theme. Did you create this site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own site and want to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Appreciate it! goedkope voetbalshirts BarbraEbe arsenal trøje JacksonSk

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie