HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Debat Provinciale Staten Gelderland over noodfonds voor bibliobussen
08-11-2011
Morgen zal er in de Provinciale Staten van Gelderland een debat gehouden worden en een besluit genomen worden over een voorstel van de SP om een noodfonds in het leven te roepen om te voorkomen dat de bibliobus uit tientallen Gelderse dorpen verdwijnt.
Volgens de SP zou het met een jaarlijkse provinciale bijdrage van 1,2 miljoen euro mogelijk zijn alle haltes te behouden.

Zoals eerder bericht staat de bibliobusvoorziening in Gelderland als gevolg van gemeentelijke bezuinigingen onder grote druk. Van de zeven bussen die er nu nog rondrijden zullen er mogelijk eind 2012 nog drie of vier over zijn, met als gevolg dat er van de nu nog 139 halteplaatsen 65 tot 80 zullen verdwijnen. Gisteren zijn er in Zieuwent en Harreveld nog acties gevoerd voor het behoud van de bibliobusvoorziening, zo wordt gemeld op de website Bibliobussen Gelderland.

Volgens de SP dient de provincie de gevolgen van de gemeentelijke bezuinigingen voor de bibliobusvoorziening op te vangen door de kosten van de bibliobussen volledig te betalen. 'De provincie bezit (...) miljarden aan aandelen en beleggingen en kan voor een relatief klein bedrag (minder dan 1 procent van de jaarlijkse opbrengsten uit rente en dividenden van het provinciekapitaal) de bibliobus redden,' aldus de SP.

Volgens de Gelderlander is het de vraag of de SP binnen Provinciale Staten een meederheid krijgt voor haar voorstel, maar ook de Gelderse CDA-fractie heeft haar bezorgdheid geuit over het mogelijke verdwijnen van de helft van de bibliobushalteplaatsen. De Gelderlander meldt dat fractieleider Jan Hutten van het CDA voorstelt financiële steun onder te brengen in de regiocontracten die de provincie met de gemeenten sluit.

Biblioservice heeft al besloten de bibliobussen alleen nog te laten bemannen door een chauffeur en niet meer door een bibliothecaris. Ook deelname van de bussen aan projecten voor leesbevordering wordt stopgezet. Door op deze wijze de kosten te drukken, hoopt Biblioservice verdere opzeggingen van contracten door gemeentes te voorkomen.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie