HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Provincie Antwerpen financiert Makkelijk Lezen Pleinen in 22 bibliotheken
09-11-2011
In navolging van de bibliotheken in Essen en Turnhout, waar de eerste Vlaamse Makkelijk Lezen Pleinen gerealiseerd zijn, zullen er in 2012 met financiële steun van de provincie Antwerpen in nog 20 andere Antwerpse bibliotheken Makkelijk Lezen Pleinen geopend worden.
Met steun van de provincie Antwerpen worden in 2012 in twintig andere bibliotheken ook Makkelijk Lezen Pleinen (MLP) opgestart, zo meldt Nieuwsblad.be.

‘In de provincie Antwerpen zijn de bibliotheken van Essen en Turnhout als voorloper al met een MLP gestart in hun bibliotheek. Met de steun van de provincie Antwerpen worden binnenkort in twintig andere bibliotheken in de provincie ook nog MLP's ingericht. De bibliotheken krijgen een tussenkomst bij de aanschafprijs voor het meubilair en de bibmedewerkers woonden in september gratis een studiedag bij die hen alles leerde over de inrichting van een MLP in hun bibliotheek,' zo wordt gedeputeerde voor Cultuur Ludo Helsen op Nieuwsblad.be geciteerd.

De Vlaamse Makkelijke Lezen Pleinen zijn naar het voorbeeld van het Nederlandse initiatief ingericht als een plek in de bibliotheek die speciaal bedoeld is voor kinderen van 8 tot 13 jaar die lezen moeilijk vinden, waar een selectie te vinden is van boeken, dvd’s, cd-rom’s en andere media die de bibliotheek speciaal voor hen geselecteerd heeft.

Door de uitbouw van een netwerk van MLP's wil de provincie Antwerpen samen met de bibliotheken het welzijn van kinderen met een leer/leerstoornis vergroten. De bibliotheek kan hierdoor haar functie als belangrijke eerstelijnsinstelling op cultureel en pedagogisch vlak versterken, zo stelt het Provinciaal Bibliotheekcentrum Antwerpen.

De provincie Antwerpen trekt gedurende twee jaar jaarlijks een subsidie van 30.000 euro uit om de uitbouw van Makkelijk Lezen Pleinen in de openbare bibliotheken van de provincie Antwerpen te stimuleren.

Vanaf het voorjaar van 2012 zullen verspreid over het jaar nieuwe MLP's openen in de bibliotheken van Antwerpen, Arendonk, Beerse, Boom, Bornem, Borsbeek, Dessel, Duffel, Grobbendonk, Herentals, Kapellen, Kasterlee, Kalmthout, Kontich, Laakdal, Lille, Mechelen, Mol, Retie en Vorselaar.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Jan Collet
9-11-2011 21:31
30.000 euro per bibliotheek? Dat klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook, want deelnemende bibliotheken ontvangen slechts 3.000 euro. De provincie Antwerpen reserveert wel gedurende twee jaar jaarlijks 30.000 euro voor alle starters samen. Als je Nederlandse subsidiebedragen gewend bent, lijkt dat weinig. Maar het gaat om meer dan geld; in dit project gaat het ook om kennisoverdracht en kennisdelen. En dat is voor de deelnemers onbetaalbaar. Een lovenswaardig initiatief van de provincie.
Bart Janssen
10-11-2011 01:57
Dank voor de correctie. De tekst is aangepast.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie