HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
VNG: uitname met groeipad tot 2016
17-11-2011
Ralph Pans, voorzitter van de directieraad van de VNG, heeft in een brief van 15 november 2011 aan staatssecretaris Halbe Zijlstra van OCW officieel bevestigd dat de VNG instemt met een uitname uit het gemeentefonds met als doel 'centralisatie van de inkoop van e-content ten behoeve van de digitale bibliotheek'.
Pans schrijft erbij: 'Uitgangspunt is dat de uitname niet in één keer plaatsvindt, maar dat een groeipad wordt gevolgd tot 2016. Dat groeipad moet gelijke tred houden met het aanbod en de marktontwikkelingen. Graag voeren wij nader overleg met uw medewerkers en het ministerie van BZK over dit groeipad en het maximumbedrag dat zal worden uitgetild ten behoeve van de centrale inkoop van e-content.'

Voor eerder nieuws en de rol van de VOB: zie dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Kees van Hensbergen
17-11-2011 14:05
Graag onafhankelijke inkopers en alvast denken over de vorm van het digitale aanbod.

De bibliotheekdirektie's moeten zich nog uitspreken over het akkoord, maar, zoals ik het begrijp, heeft de VOB opgeroepen tot instemming, omdat op dit moment slagkracht nodig is.
Belangrijk is wel dat aan de voorwaarden wordt voldaan, dus vanuit de bibliotheeksector moet er een onafhankelijke inkoopcommissie zijn, die inhoudelijk beoordeeld welk digitaal aanbod aantrekkelijk is.
Vervolgens en in overleg met "inkopers" die de onderhandelingen met de aanbodzijde voeren, zou er zo een goed aanbod tegen een redelijke prijs voor beide partijen kunnen ontstaan.
De mogelijkheid voor de sector om deze informatie te verrijken is ook nog iets om in de overwegingen/onderhandelingen mee te nemen.
Liever niet elke leverancier met een eigen auteursrechterlijke beschermende interface,bijvoorbeeld.

Misschien zeg ik hier dingen waar anderen allang over hebben gesproken en trap ik allerlei "open deuren" in, maar dat zou mijn vertrouwen in de landelijke regie eigenlijk alleen maar vergroten,  Maar ik vermoed dat deze ontwikkelingen relatief vers zijn en nog niet zo
ingekaderd/afgebakend en dan is alle input welkom, lijkt mij.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie