HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
SocialMediaCaster van Bibliotheken Midden-Fryslân wint BibliotheekInitiatiefPrijs
17-11-2011
Vandaag is tijdens het NVB Jaarcongres bekendgemaakt dat de SocialMediaCaster van Bibliotheken Midden-Fryslân en samenwerkingspartner Extelligentsia de BibliotheekInitiatiefPrijs heeft gewonnen.
SocialMediaCaster van Bibliotheken Midden-Fryslân wint BibliotheekInitiatiefPrijs
De SocialMediaCaster is een interactieve installatie - informatiezuil - voorzien van een touchscreen en RFID-lezer (of barcodelezer). Wanneer bibliotheekbezoekers een collectie-item/uitleenobject voor de zuil houden, wordt deze gescand op basis van de chip of barcode. Op basis van unieke informatie over het collectie-item worden zoekopdrachten op sociale mediaplatforms uitgevoerd. De resultaten worden op een touch sensitive scherm aan de gebruiker getoond. De zoekresultaten zijn beschrijvingen, video’s of foto’s en verwijzen naar gerelateerde bronnen zoals andere boeken van dezelfde auteur of bronnen die op basis van gebruikerswaarderingen worden gevonden (‘user who liked this also liked…’).

De jury schrijft in haar rapport: 'In het project SocialMediaCaster wordt op innovatieve wijze RFID in combinatie met interessante interactiemodellen en media in een bibliotheeksetting ingezet. (…) De bijdrage draagt (...) zeker bij tot vernieuwing van het vakgebied en het bibliotheekwezen.'

De BibliotheekInitiatiefPrijs wordt sinds 2009 door het bestuur van het Victorine van Schaickfonds (VvSF) uitgereikt aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die op eigen initiatief een vernieuwende activiteit heeft ontplooid waardoor het bibliotheekvak in beweging is gekomen. Met het instellen van deze prijs beoogt het VvSF NVB creatieve impulsen in het bibliotheekvak te stimuleren.

Aan de prijs is een bedrag verbonden van 1000 euro. Stichting Bibliotheken Midden-Frysân maakt bekend dit prijzengeld te besteden aan het organiseren van een zogenaamde hackathon (een marathonsessie programmeren) op 13 en 14 januari 2012 in de centrale bibliotheek te Leeuwarden. Hierbij wordt de volgende uitdaging aan een groep softwareontwikkelaars voorgelegd: ‘Bedenk een innovatieve app die gebruik maakt van het catalogussysteem van de bibliotheek en sociale mediaplatforms en -content’.De naam van de app moet SocialMediaCaster zijn en de code wordt beschikbaar gesteld aan projectbureau Extelligentsia en Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân. Na de hackathon zullen naar alle waarschijnlijkheid studenten van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden de app verder ontwikkelen.

Projectleider Jeroen de Boer heeft op Bibliotheek 2.0 een filmpje met uitleg over de SocialMediaCaster geplaatst.

Voor meer informatie, zie socialmediacaster.org.

 De Scriptieprijs van het Victorine van Schaickfonds werd dit jaar toegekend aan Marina Polderman. Zij ontving de prijs voor haar scriptie De bibliotheek als ondernemend kennisinstituut, waarmee zij in 2010 cum laude afstudeerde in het kader van haar studie Bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Marina heeft enkele bijdragen geleverd aan Bibliotheekblad (zie de artikelen 'Burgers boven drempelniveau voor menselijke vermogens uittillen' en 'Het belang van de openbare bibliotheek: het publieke argument' - PDF; inloggen nodig)
Marina behoort ook tot de vaste gastbloggers op Bibliotheekblad.nl
Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie