HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Centraal Boekhuis en ePagine bouwen Digitaal Platform uitgevers en boekhandels
19-11-2011
De Groep Algemene Uitgevers (GAU) en de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb) hebben besloten om de ontwikkeling van het eerder aangekondigde Digitaal Platform voor opslag en distributie van digitale publicaties, inclusief de daarbij horende titelcatalogus, te laten bouwen door Centraal Boekhuis en ePagine.  
Er is voor deze samenwerking gekozen omdat beide partijen hun eigen specifieke expertise hebben, zo melden beide organisaties in een persbericht. Op het terrein van digitale distributie exploiteert het Centraal Boekhuis het eBoekhuis en levert op grond daarvan al veel informatie aan uitgevers en boekverkopers. ePagine (onderdeel van Tite-Live) is in Nederland sinds 1983 ingeburgerd bij uitgevers en boekverkopers. Zij zijn bekend met het bouwen van een digitale infrastructuur en hebben al veel creatieve oplossingen met name in de retail op hun naam staan. Daarnaast zijn zij bekend met het opzetten van een overzichtelijke titelcatalogus. Dat laatste is van essentieel belang om de consument eenvoudig en snel de juiste informatie te verschaffen over de verschillende verschijningsvormen van een titel, aldus GAU en KBb.

De organisaties voegen eraan toe dat het uitgangspunt is dat de klant snel en eenvoudig publicaties moet kunnen zoeken, gebruiken en aanschaffen, zowel tijdelijk als permanent. Met de aanduiding 'tijdelijk aanschaffen' wordt mogelijk gedoeld op een dienst vergelijkbaar met die die Amazon eerder deze maand introduceerde in de vorm van de Kindle Owner's Lending Library.

Dick Anbeek, voorzitter van de KBb, zegt over het Digitaal Platform: 'Uitgangspunt voor de KBb is dat alle boekverkopers, zowel groot als klein, moeten kunnen deelnemen aan de verkoop van digitale content. De boekhandel blijft de meest logische plek voor de verkoop van boeken, ongeacht de verschijningsvorm.'
GAU-voorzitter Cees van Wijk: 'Voor uitgevers is het zeer belangrijk dat het Digitaal Platform alle kanalen kan bedienen, dat we de auteursbelangen – zoals een zeer gedegen royaltyadministratie – zo goed mogelijk regelen en natuurlijk dat de distributie van digitale producten ook in de toekomst net zo goed geregeld is als die van onze papieren boeken. Net als de KBb streven wij naar standaardisatie en zoeken we naar mogelijkheden om de kosten te verlagen.'

De totstandkoming van het Digitaal Platform is niet helemaal probleemloos verlopen. Nadat GAU en KBb december vorig jaar aankondigden te starten met de realisatie van een gezamenlijk digitaal platform, om zo te proberen de markt voor het Nederlandse e-book in eigen handen te houden en een laagdrempelig digitaal platform te bieden voor de consument, kwam in april dit jaar het bericht dat GAU en KBb voorlopig hun samenwerking staakten. In augustus kon echter gemeld worden dat beide organisaties toch een overeenkomst getekend hebben aangaande de gezamenlijke realisering van een digitaal platform.

Ondertussen zijn er ook gesprekken gaande tussen de GAU en de Stuurgroep e-books openbare bibliotheken over een gezamenlijke pilot met e-books. Nadat in augustus enkele bijeenkomsten van beide partijen hebben plaatsgevonden, is het echter stil geworden rond deze mogelijke samenwerking.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie