HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Helmondse school start wijkbibliotheek na sluiting vestiging Bibliotheek Helmond-Peel
24-11-2011
Directrice Marianne van Mierlo van basisschool De Straap in de Helmondse wijk Rijpelberg is bezig met het inrichten van een wijkbibliotheek voor de volwassenen in de wijk, zo bericht het Eindhovens Dagblad.
Na de kerstvakantie gaat er met deze openbare bibliotheek voor volwassenen gestart worden. De bibliotheek zal te vinden zijn in de aula van de school en is geopend tijdens schooluren, zo meldt het Eindhovens Dagblad.

In Helmond zullen verschillende bibliotheekvestigingen binnenkort (op 16 december) hun deuren definitief sluiten als gevolg van de bezuinigingen waarmee Bibliotheek Helmond-Peel te maken heeft, waaronder ook het filiaal Brouwhorst, in de wijk waarin basisschool De Straap ligt.

Marianne van Mierlo zegt desgevraagd: 'We hebben met verschillende scholen geprotesteerd tegen de sluiting van de filialen, maar het heeft helaas niet mogen baten. Vervolgens kwamen er vanuit de wijkraad vragen van wijkbewoners of er na de sluiting van filiaal Brouwhorst niet toch een mogelijkheid zou zijn om een bibliotheek in de wijk te houden. Wij hebben al jaren een kinderbibliotheek voor de leerlingen van onze school, dus hebben wij aangeboden te kijken wat de mogelijkheden zijn om ook boeken voor volwassenen te gaan uitlenen. We hebben er geen contact over gehad met Bibliotheek Helmond-Peel, maar zijn gewoon begonnen.
Ik ga ervan uit dat we de bibliotheek heel low budget of zelfs gratis kunnen opzetten en exploiteren, zonder dat het in enige mate drukt op het schoolbudget. De boeken verkrijgen we door schenkingen en de vrijwilligster die nu verantwoordelijk is voor onze kinderbieb kan ook de bieb voor volwassenen doen.

Ik vind het erg jammer dat de bibliotheekfilialen gaan verdwijnen, met name voor de minder mobiele ouderen. Eigenlijk werd ik ook mede op het idee gebracht voor de bibliotheek in de school door mijn eigen 87-jarige moeder, die ontzettend graag leest en die vertelde dat ze niet meer naar de bibliotheek zou kunnen als het filiaal sluit. Voor haar is het gewoon te veel moeite om naar de vestiging in het centrum te gaan. Bovendien hebben we met de school ook altijd de betrokkenheid met de wijk gezocht en op deze manier kunnen we iets positiefs doen voor de wijk waarin de school ligt.

We hebben al zeer veel positieve reacties gekregen, met name van de bejaarde mensen uit de wijk, maar ook van mensen die boeken komen aanbieden. Zozeer zelfs dat ik aanvankelijk dacht te kunnen beginnen met een collectie van 300 romans, maar mijn inschatting is dat het er nu al 500 zijn. En we hopen dat aantal nog uit te breiden.
Uiteraard zal het allemaal heel eenvoudig vorm krijgen: het gaat om een relatief bescheiden collectie en mensen hoeven geen lid te worden en we gaan er geen ingewikkelde administratie op nahouden. Als er eens een boek kwijtraakt, dan is dat maar zo. Maar in ieder geval blijft er zo een bibliotheekje voor de ouderen in de wijk.'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Anne
17-12-2011 23:04
goed plan ,Ik heb een aantal boeken waar ik een goed plaatsje voor zoek.
Graag een reactie hierop
groetjes Anne 
nico ten boekel
26-11-2012 16:24
Bij ons in Vledderveen is de bibliotheekbus weg bezuinigd. Daarom gaan we zelf een bibliotheek opzetten met boeken van de bewoners van ons dorp. Hebben wij te maken met leenrecht of andere dingen? We willen het zo eenvoudig mogelijk houden en eigenlijk zonder kosten. We hebben al een ruimte in ons dorpshuis.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie