HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OBA introduceert gebruikerspas
24-11-2011
De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) voert met ingang van 1 januari 2012 een zogeheten 'gebruikerspas' in voor mensen die veel in de bibliotheek werken, maar nooit boeken lenen, zo meldt Het Parool vandaag.
Met deze gebruikerspas wil de OBA inspelen op de veranderende manier waarop mensen de 28 bibliotheken in de stad gebruiken. Het aantal mensen dat de bibliotheek bezoekt om er materialen te lenen loopt terug, maar tegelijkertijd groeit het aantal zzp'ers en studenten dat naar de bibliotheek komt om er te werken op computers en laptops.
'Er zitten mensen tussen die hier zes dagen per week rondlopen, maar nooit een boek lenen en dus niets betalen voor onze faciliteiten. Wij gaan deze groeiende groep nu om een bijdrage vragen - uiteraard ook om de bezuinigingen te kunnen opvangen,' zo wordt OBA-directeur Hans van Velzen in Het Parool geciteerd.

De gebruikerspas, die onder meer toegang geeft tot computers en internet, zou 15 euro per jaar moeten kosten. Een jaarabonnement (Leenpas) waarmee maximaal 50 materialen per jaar geleend kunnen worden, kost vanaf 1 januari 30 euro. Een zogeheten Leenpas+, waarmee een jaar lang een onbeperkt aantal materialen geleend kan worden, bedraagt 50 euro per jaar. Alle drie deze passen geven ook recht op een gratis Nederland Leest-geschenk en op korting op OBA-activiteiten. De introductie van de nieuwe passen vindt plaats in het kader van een nieuw, meer gedifferentieerd, assortiment jaarabonnementen met verhoogde abonnementsprijzen met ingang van 1 januari 2012.

Het Parool meldt ook nog dat de D66-fractie in stadsdeel Zuid een motie in wil dienen waarin het stadsdeelbestuur gevraagd wordt in gesprek te gaan met de OBA, universiteiten, hogescholen en roc's om studenten te stimuleren vaker te gaan studeren in de openbare bibliotheken in de stad. 'Bibliotheken kunnen een breder publiek gebruiken en de universiteitsbibliotheken in de stad zitten overvol. (...) Het hoeft allemaal niet vreselijk kostbaar te zijn, te denken valt aan ruimere openingstijden, meer stopcontacten voor laptops, voldoende studieplekken en horeca,' aldus deelraadslid Alexander Scholtes. OBA-directeur Hans van Velzen toont zich enthousiast over dit plan.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie