HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuwe bibliotheek Utrecht op Smakkelaarsveld gaat definitief door
26-11-2011
Afgelopen donderdagavond is de gemeenteraad van Utrecht definitief akkoord gegaan met de bouw van een nieuwe centrale bibliotheek op het Smakkelaarsveld bij het centraal station.
Deze zogeheten Bieb++ zal behalve aan de centrale bibliotheek ook onderdak gaan bieden aan 150 woningen, veel parkeerplekken en filmzalen, die geëxploiteerd zullen worden door Artplex, ofwel het huidige filmtheater 't Hoogt.

De realisering van de Bieb++ is niet zonder problemen verlopen. Zo was het eerder nog de bedoeling dat ook het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) een plek in het gebouw zou krijgen, maar het opnemen van het UCK in het gebouw zou te duur worden (zie ook dit eerdere bericht).
In 2008 ging de keuze van de architect van de nieuwe bibliotheek gepaard met een rechtszaak waarmee bureau Rapp+Rapp alsnog de ontwerpopdracht voor de bibliotheek op het Smakkelaarsveld wilde afdwingen. De gemeente had die opdracht aanvankelijk aan Rapp+Rapp toegewezen, maar na een rekenfout werd VMX Architecten uitgeroepen tot winnaar van de aanbesteding. De uitkomst van deze rechtszaak was dat Rapp+Rapp alsnog aan de slag kon als ontwerper van de nieuwe bibliotheek.

De plannen voor het nieuwe complex zijn nog steeds niet helemaal vrij van controverse, zo blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht, waarin gewezen wordt op protesten van Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, en de VVD, die de exploitatie van de filmzalen in Bieb++ door Artplex als oneerlijke concurrentie zien voor de filmhuizen van Stelling.

Het nieuwe gebouw wordt geen klassiek ‘bewaarhuis van boeken', zo wordt gesteld op de website van Bibliotheek Utrecht. Door de toevoeging van organisaties zoals Artplex (film & uitgaan) en Kunstuitleen wordt het dè plek in Utrecht voor informatie, verdieping, ontspanning en ontmoeting. 'Natuurlijk kun je hier nog steeds boeken, cd's en kunst lenen. Maar je kunt ook gamen, een lezing of debat bijwonen, een film kijken, een kop koffie drinken of een hapje eten,' aldus Bibliotheek Utrecht.

Hoe de nieuwe Bieb++ er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk. Voor het eind van dit jaar krijgt de raad een voorlopig ontwerp toegezonden. Het nieuwe gebouw zal in ieder geval, op aandringen van GroenLinks, zoveel mogelijk aan de duurzaamheidseisen voldoen, zo wordt gemeld op DeStadUtrecht.nl. Het is de bedoeling dat het nieuwe gebouw in 2015 open gaat.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie