HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Zware bezuinigingsmaatregelen Bibliotheek Gorinchem
28-11-2011
Vanaf 1 januari is de bibliotheek per week negen uur minder open en is de formatie met een kwart teruggebracht.
De bezuinigingen die de gemeente Gorinchem heeft opgelegd nopen de Bibliotheek Gorinchem ertoe drastische maatregelen te nemen. Met ingang van 2012 wordt de subsidie met 10% verlaagd, wat een tekort op de begroting van de bibliotheek van € 80.000 betekent.

Per 1 januari zal het aantal openingsuren worden teruggebracht van 35 naar 26 per week en daalt de personele inzet met 43 uur. De bibliotheek is voortaan op dinsdag en vrijdagochtend gesloten en de tarieven worden verhoogd. Bovendien gaat steunpunt Het Gebouw dicht.

Directeur Marijke van der Hoff in De Stad Gorinchem: ‘We kunnen niet anders dan bezuinigen op personeel. Samen met huisvesting is dit de grootste kostenpost. Daarom hebben we moeten besluiten de werkgelegenheid in de bibliotheek van Gorinchem met 43 uur te verminderen, wat bijna een kwart is van de formatie. Gelukkig konden we gedwongen ontslagen voorkomen, maar wel is het zo dat een medewerker na drie jaar moet uitkijken naar ander werk buiten de bibliotheek. Eén medewerker hebben we werk kunnen aanbieden op andere vestigingen.

Verder kunnen we op sommige vlakken iets efficiënter werken, maar veel valt er niet meer te besparen. Bibliotheek Gorinchem hoort sinds 2007 bij BibliotheekNetwerk Zuid-Holland Zuidoost. Dit Netwerk werkt in opdracht van 13 gemeenten en heeft 20 vestigingen onder haar beheer. Sindsdien heeft de bibliotheek veel zaken efficiënter georganiseerd en zijn staffuncties en ICT centraal geregeld. Voorheen moest iedere bibliotheek dat zelfstandig doen, wat veel duurder is. Ook de collectie is nu gemeenschappelijk. Daardoor is er met weinig middelen veel keuze beschikbaar. Verdere besparing op de collectie maakt dat we onder de kwaliteitseisen van de bibliotheekbranche terecht komen en dat onze certificering in gevaar komt. Ook willen wij niet dat ouderen en zeker ook kinderen en jongeren verstoken raken van leesadvies, boeken en informatie. We zijn op zoek met wie we samen kunnen werken en huisvesting kunnen delen. We blijven kritisch op onze dienstverlening, blijven innoveren, maar dat vergt altijd personele inzet en investeringen.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie